Srbija

Ponedeljak, 12.11.2007.

16:45

Prepreke za razvoj e-trgovine

U Srbiji postoje brojne prepreke za razvoj elektronske trgovine, a veliki problem je i neinformisanost građana.

Izvor: Beta

Default images

Prepreke za razvoj elektronske trgovine u Srbiji su visoke bankarske provizije, visoke carinske dažbine za pošiljke iz inostranstva, ali i neinformisanost građana i nepotpun zakonski okvir, ocenili su danas učesnici okruglog stola posvećenog ovoj temi.

Predsednik kompanije Komtrejd (ComTrade Group) Veselin Jevrosimović kazao je da je samo 133.000 građana Srbije na bilo koji način koristilo platnu karticu preko Interneta, što je malo s obzirom na to da 26 odsto domaćinstava ima pristup Internetu.

Banke uzimaju proviziju od pet odsto na transakcije, a standard u evropskim zemljama je 2,5 do 2,7 procenata, kazao je Jevrosimović na okruglom stolu "Internet trgovina - izazovi razvoja" koji su organizovali Centar za razvoj Interneta i Republička agencija za telekomunikacije (RATEL).

Porezi i carinske dažbine na pošiljke iz inostranstva su visoki, zbog čega troškovi kupovine knjige od 25 evra mogu da dostignu u ekstremnom slučaju i 150 evra, rekao je on i ocenio da bi sve pošiljke manje vrednosti od 100 evra trebalo izuzeti ovih dažbina, što je već učinjeno u mnogim zemljama.

Problem predstavljaju i visoki kriterijumi koji banke postavljaju preduzećima kao preduslov za plaćanje preko Interneta, kazao je on.

Jevrosimović je ocenio da je neophodno postojanje zakona koji će regulisati ovu oblast i izneo stav da predloge Zakona o elektronskoj trgovini i Zakona o elektronskom poslovanju treba spojiti u jedan, jer je elektronska trgovina samo deo elektronskog poslovanja.

Član izvršnog odbora Banke Inteze (Banca Intesa) Dejan Tešić kazao je da banke postavljaju visoke uslove preduzećima da ne bi došlo do problema u prometu koji bi kompromitovali ovu uslugu koja je u Srbiji još u povoju.

Vladimir Živaljević iz kompanije za internet tehnologije Pakom (Pacom) ocenio je da banke treba da edukuju ljude o mogućnostima plaćanja preko Interneta, kao što su to činile kada je reč o kreditima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

18 h

Podeli: