Srbija

Sreda, 10.05.2017.

17:07

Presedan u Er Srbiji: Prvi put u istoriji...

Prvi put u istoriji srpskog civilnog vazduhoplovstva danas će sa aerodroma Nikola Tesla avionom Er Srbije uzleteti kompletno ženska posada.

Izvor: Tanjug

Presedan u Er Srbiji: Prvi put u istoriji...
Foto: Tanjug, arhiva

U kokpitu za komandama aviona erbas A-320, na letu za Pariz u 17:05 sati, su kapetan Vesna Aleksić i kopilot Mirjana Stoijlković, dok će u kabinskoj posadi biti Mirjana Popović, Silvija Madić, Tanja Stanković i Elena Ljubojević.

Vesna Aleksić leti kao kapetan u Er Srbiji od 2014. godine, ali ovo je prvi put da će u avionu biti ženski kokpit.

"Izuzetno mi je drago što ću danas leteti sa Mirjanom i što pišemo istoriju Er Srbije", rekla je Vesna novinarima uoči leta.
Foto: Er Srbija
Kaže da su i muškarci i žene bili podjednako iznenađeni kada čuju da žena upravlja avionom.

"Putnici su se već navikli, ima i onih koji često putuju sa nama i već nam iz kabinske posade prenose pozitivne komentare", rekla je Vesna.

Ona kaže da joj nije važno da li je kopilot muškarac ili žena, jer su u Er Srbiji sve kolege profesionalci, sa kojima se dobro slaže i sarađuje, ali ipak ponavlja da se raduje letu sa koleginicom.

Vesnu i Mirjanu već 25. maja očekuje novi zajednički let.

Vesna objašnjava da zbog velikog broja zaposlenih sistem planira i određuje ko će sa kim raditi, ali će njih dve već ovog meseca zajedno leteti dva puta.

Zajedničkom letu raduje se i kopilot Mirjana Stojiljković.

"Radujem se ovom danu, ponosna sam i srećna što letim sa Vesnom i što zajedno pišemo istoriju", rekla je Mirjana.

U Er Srbiji ima šest žena pilota, a pre samo četiri godine nije bilo nijedne.

Vesna i Mirjana su dve žene piloti koje lete na erbasu, dok još jedna njihova koleginica upravlja ATR-om, a još tri pilotiraju boingom 737.

Mirjana Popović kaže da nema nikakve razlike između muške i ženske pilotske posade jer svi oni svoj posao rade najbolje što umeju.

Srećan put na letu za Pariz ženskoj posadi poželo je i generalni direktor Er Srbije Dane Kondić, koji ih je ispratio na prvi zajednički let.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

20 h

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

4 h

Podeli: