Srbija

Sreda, 03.11.2010.

00:05

Jelašiću posao u Unikredit banci

Bivši guverner NBS Radovan Jelašić dobio je posao u Beču i od 1. decembra radiće u Unikredit banci u odeljenju zaduženom za centralno-istočnu Evropu.

Izvor: Blic, Novosti

Default images

Ovu informaciju, koju prenosi Blumberg, još nisu potvrdili u Beču, ali sve ukazuje da će u sredu ovaj transfer biti ozvaničen.

Od kada je u martu podneo ostavku na mestu guvernera, trajale su spekulacije o novom radnom mestu. Radovan Jelašić je proveo deset godina u Narodnoj banci Srbije, a ove godine podneo je neopozivu ostavku iz ličnih razloga.

Međutim, ostao je na dužnosti do 28. jula kada ga je Skupština, jedino telo koje ima pravo da izabere i smeni guvernera, formalno razrešila dužnosti.

Pre konačne odluke o novom poslu, mediji su pisali da je Jelašić dobio unosnu ponudu da bude na čelu mađarske centralne banke, a razlog, kako su navodili, jeste dobra referenca jer je spasao bankarski sektor Srbije.

Pri tom, Jelašić je rođen u Mađarskoj, odlično govori mađarski jezik i ima njihovo državljanstvo, a što su takođe bile olakšavajuće okolnosti. Dobra preporuka je i što se dobro pozicionirao u međunarodnim finansijskim krugovima.

Takođe, pominjalo se i da je potencijalno novo radno mesto u Svetskoj banci ili Međunarodnom monetarnom fondu. Ipak, sve spekulacije su okončane, jer je on agenciji Blumberg najavio da će od decembra raditi u Beču.

Inače, Jelašić je bankarsku karijeru otpočeo u Dojče banci u Frankfurtu, gde je četiri godine radio kao regionalni menadžer u Odeljenju za centralnu i istočnu Evropu.

Od 1999. godine, radio je u kompaniji „Mekinsi end kompani” u Frankfurtu, na projektima u bankarskom sektoru u Nemačkoj, Poljskoj i Bugarskoj vezanim za kreditno finansiranje, privatizaciju, preuzimanje kompanija, organizaciono restrukturiranje, finansiranje korporacija i izradu strategije za hipotekarno poslovanje.

Na funkciji viceguvernera NBS radio je od decembra 2000. do jula 2003. godine, a guverner NBS bio je od februara 2004. godine do marta 2010.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

18 h

Podeli: