Preskupi propisi: 75.000 bojlera završiće na đubrištu

Hrvatska je od Evropske komisije zatražila odlaganje primene Uredbe kojom se zabranjuje upotreba turbo-plinskih bojlera.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.09.2018.

11:27

Preskupi propisi: 75.000 bojlera završiće na đubrištu
Foto: Thinkstock

Odlaganje je zatraženo kako bi se našao model koji će omogućiti finansijski prihvatljivi prelazak na kondenzacionu tehnologiju.

Uredbom Komisije iz avgusta 2013. godine utvrđeni su zahtevi za ekološki dizajn za stavljanje na tržište i upotrebu novih grejača prostora i kombinovanih grejača toplotne snage do 400 kilovata (kW). Ta Uredba ne propisuje obaveznu zamenu svih grejača koji u trenutku njenog stupanja na snagu ne zadovoljavaju predmetne zahteve, već se predviđa postupna zamena grejača nakon što im istekne životni vek te više ne budu ispravni za upotrebu.

Visoki troškovi ugradnje novih bojlera i sanacija dimnjaka problem su za 75.000 korisnika plinskog grejanja u Hrvatskoj, a poteškoće su još složenije u višestambenim zgradama u kojima je potrebna sanacija postojećih dimnjaka koja se teško sprovodi, jer je potrebno učešće svih stanara. Procenjuje se da bi ukupni troškovi zamene bojlera i sanacije dimnjaka mogli doseći dve milijarde kuna.

Kako piše Novi list, na primeru zgrade od četiri stana to za svaki stan znači trošak od oko 10.000 kuna samo za bojler. Tome treba dodati i prilagođavanje dimnjaka visine 12 metara koja košta još oko 13.500 kuna, dakle oko 3.300 kuna po stanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: