Digital je sve jači, ali po BDP-u na nivou 80-ih

Region centralne i istočne Evrope uskoro će dostići zapadnu Evropu u digitalizaciji a zaostatak se sada može meriti u toj prevlasti u godinama, a ne decenijama.

Region

Izvor: B92

Utorak, 27.06.2017.

09:12

Digital je sve jači, ali po BDP-u na nivou 80-ih
Foto: Thinkstock

Kada je reč o digitalnoj infrastrukturi, kao što je pristup internet domaćinstava, regiona CEE zaostaje samo još četiri godine iza 15 država zapadne Evrope članice EU, zaključak je izveštaja Erste grupacije o stanju digitalizacije u region CEE.

Po pitanju mobilnog brzog internet razlika je svega dve godine.

Za razliku od digitalizacije prosečni BDP po glavi stanovnika u državama CEE u apsolutnim brojkama je tek na nivou zapadne Evrope od sredine 1980-tih.

U oblastima u kojima je potrebno mnogo fizičkog kapitala, na primer infrastrukture u obliku puteva, čini se da je konvergencija sporija, ocenjuje se.

Digitalna infrastruktura u CEE je već relativno dobro razvijena, ali ostaje slaba tača slaba ponuda državnih digitalnih usluga.

Erste grupacija preporučuje da bi trebalo razviti e-administraciju, jer će to voditi ka većoj transparentnosti i manjoj korupciji, te i boljem pristupu efikasnijim državnim uslugama.

Analitičari Erste preporučuju povećanje investicija u digitalne kompetencije zaposlenih u CEE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: