Obrt: Rusi počeli da plene akcije Merkatora?

Ruska Sberbanka počela je da pleni 18,53 odstoakcija Merkatora koji su trenutno u vlasništvu Agrokorove holandske kompanije Agrokor B.V., objavio je Blumberg.

Region

Izvor: B92

Utorak, 20.06.2017.

10:42

Obrt: Rusi počeli da plene akcije Merkatora?
Foto: Thinkstock

Sberbanka, koja je jedan od većih kreditora posrnulog koncerna Agrokor, prema navodima slovenskog poslovnog lista koji se poziva na Blumberg, zaplenjeni udeo u slovenskom trgovačkom lancu namerava da zadrži do kraja juna, a onda ga prodati kako bi delimično nadoknadio potencijalne gubitke koje će imati na kreditima koje je odobrio Agrokoru.

Kao jemstvo za ranije kredite, navode slovenski mediji, Agrokor je Sberbanku dao zalog na akcije u Merkatoru.

Prema mišljenju ruske banke odredbe hrvatskog lex Agrokora, koji je donet kako bi se Agrokor zaštitio od daljeg fiinansijskog posrtanja, koje brane zaplenu založene imovine koncerna odnose se samo na kompanije koje su u direktnom vlasništvu koncerna i kompanije sa sedištem u Hrvatskoj, dok Agrokor B.V. ima sedište u Holandiji.

Zato Sberbanka smatra da se specijalni zakon donet u hrvatskom Saboru u aprilu ove godine na tu kompaniju ne može odnositi, pišu slovenski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Prijateljska zemlja" ne želi rusko – već američko

Turska je u pregovorima sa američkim energetskim divom ExxonMobilom oko ugovora vrednog više milijardi dolara za kupovinu tečnog prirodnog gasa (LNG), u nastojanju da smanji svoju zavisnost od ruske energije, navodi se u izveštaju Fajnenšel tajmsa.

22:24

29.4.2024.

1 d

Podeli: