Nemci, stari auto-majstori, plaše se Bosanca

Investiciona grupa porodice Hastor iz BiH namerava da preuzme kontrolu nad nemačkim dobavljačem auto-delova kompanijom Gramer.

Region

Izvor: B92

Sreda, 24.05.2017.

19:11

Nemci, stari auto-majstori, plaše se Bosanca
(Foto: Getty images)

Time se u opasnost dovodi ravnoteža odnosa u sektoru, piše Špigl o grupi Prevent na čijem čelu je BiH porodica Hastor koja želi da preuzme ključnog proizvođača naslona za sedišta u vozilima.

"Do sads su odnosi vlasti i moći u automobilskoj industriji bili cementirani. Nekoliko velikih proizvođača stajalo je nasuprot mnogo manjih proizvođača auto-delova i diktiralo im cene i uslove isporuke. Taj odnos je promenjen kada je Prevent zbog spora s Folksvagenom prestao da isporučuje presvlake za sedišta i kućišta za menjače i time zaustavio proizvodnju u VW”.

Borba s Folksvagenom

Za odbranu od Preventa šef Gramerar Hartmut Miler doveo je kinesku kompaniju Ningbo Jifeng, koja ima 12% udela u kompaniji i koja bi trebalo da zaustavi prodor Preventa.

"Ishod pregovora je nepoznat", piše Špigl. U nemačkom automobilskom sektoru nastala je prava panika jer je Gramer glavni dobavljač naslona za glave za velike proizvođače kao što su VW, Dajmler i BMW Naime, ranija borba između Preventa i VW, okončana nakon dugih pregovora, u sektoru je protumačena kao upozorenje. Folksvagen je u sporu pristao da još najmanje šest godina sarađuje sa Preventom, a zauzvrat je dobio dozvolu da traži drugog dobavljača kućišta za menjače.

"Automobilski želi svakako sprečiti da se tako nešto ponovi", kaže Stefan Bratzel, iz Centra za auto-moto menadžment.

Najbogatiji u BiH

"Niko ne zna kakve namere ima Hastorom grupa sa Gramerom", tvrdi Špigl, objašnjavajući da je Prevent preko investicionih firmi imao više od 20% udela u proizvodnji naslona za glave i ruke i prednjeg naslona / pregrade za ruke između vozača i suvozača.

"Cilj je povećati profitabilnost", kaže jedan Preventov saradnik, dodajući da je problematična dobit Gramera. Operativna marža nemačke kompanije iznosila je 4,9 odsto. Preventa smatra da Gramer zaostaje za konkurencijom, dok Bavarci to odbacuju i upućuju na maržu konkurentnih firmi, čija je operativna marža 4,7 odsto.

Hastor bi za povećanje profitabilnosti r mogli primeniti oštriji pristup prema proizvođačima automobila oko cena i uslova isporuke.

Samo veliki proizvođači delova mogu se odupreti pritisku niskih cena, dok mali dobavljači, specijalizovani za proizvodnju manjih delova, to ne mogu i njihova zarada je smanjena. Zato je za velike proizvođače automobila rizik da grupa Prevent preuzme kompaniju poput Gramera, posebno ako se Prevent suprotstavi zahtevima VW-a, Mercedesa ili BMW-a za formiranje cena. I druge kompanije proizvode naslone za sedišta, ali nisu u stanju da isporuče velike količine. Uz to, za naslone/pregrade između vozača i suvozača Gramer je jedini dobavljač. Prema navodima američkog magazina Forbsa porodicu Hastor sa 400 miliona dolara najbogatija je u BiH, i retko se pojavljuju u javnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: