Ništa od Lidla kod komišija, beži zbog politike

Iako se već godinama spekuliše da će nemački trgovinski lanac doći konačno i u BiH, to se neće dogoditi još neko vreme.

Region

Izvor: Veèernji list, SEEbiz

Subota, 18.02.2017.

09:30

Ništa od Lidla kod komišija, beži zbog politike
(Foto: Getty images)

Kako regionalni mediji prenose, tačna je informacija da je Lidl angažovao nekoliko ljudi koji već mesecima traže oko 15 lokacija na kojima bi gradili svoje centre, ali je poslednjih sedmica došlo do promene planova.

„Nemačke investitore je na odustajanje od planova za Bosnu i Hercegovinu odbila trenutna politička situacija. Stanje u kojem se skoro svake sedmice preti sukobima, gde imamo previranja u vlasti i stalne političke krize, nije okruženje u kojem stranci žele investirati sredstva, psoebno ne u tako velike projekte kao što su oni koje Lidl ima za BiH“, rekli su sagovornici.

Isti izvori ističu kako su lobisti mesecima bili u BiH i tražili lokacije za gradnju poslovnih centara i jasno su imali zadatke šta bi trebalo da nađu kako bi se krenulo sa realizacijom projekta.

„Poslovna politika Lidla je da grade sopstvene centre, a ne da zakupljuju postojeće poslovne objekte. Oni imaju nacrte svojih građevina i to su standardi od kojih ne odustaju. Zbog toga uvek idu prema opciji da kupe zemljište koje im odgovara, a zatim grade objekte. Skauti su našli određen broj lokacija, ali je trenutno ceo projekat u fazi mirovanja“, objašnjavaju sagovornici.

Zanimljivo je kako su čelnici Lidla odredili da će imati trgovine na 15 lokacija u Bosni i Hercegovini i jedno veliko skladište koje će biti distributivni centar za sve njihove trgovine u državi.

Lokacija toga skladišta je zamišljena u Sarajevu, ali se razmišljalo da se možda napravi i u Mostaru.

Hercegovina im je posebno zanimljiva zbog velikog broja turista koji svake godine posete tu regiju. Ipak, o svemu će se detaljnije znati kada rukovodstvo Lidla odluči da li će ulaziti u BiH. Sada su ispitivali mogućnosti, a zaustavljanje projekta može samo značiti kako im se nije svidelo stanje u BiH i problemi sa kojima bi se mogli suočiti ako se odluče na ovu investiciju - zaključili su izvori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: