CG u šoku: Nemci ih zaobišli, ostali bez procenta

Mađar Telekom je prebacio 76,52 akcija Crnogorskog Telekoma na tek registrovano društvo sa ograničenom odgovornošću, M-tele u Zagrebu, kao nenovčani ulog.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 02.02.2017.

08:11

CG u šoku: Nemci ih zaobišli, ostali bez procenta
Foto: Thinkstock

U drugoj fazi će to novoosnovano društvo "prodati ili preneti na Hrvatski Telekom, pišu podgoričke Vijesti.

Na taj način je zaobiđeno tržište hartija od vrednosti, odnosno Montenegroberza, na kojoj se, kako je zakonom definisano, obavlja trgovanje hartijama od vrednosti.

Hrvatski Telekom je 10. januara potpisao ugovor sa Mađar Telekomom o kupovini 76,53 odsto njegovih akcija u Crnogorskog Telekomu za 123,5 miliona evra.

Mišljenje da se ova transakcija, umesto na Montenegroberzi, može obaviti kao netržišna u Centralnoj depozitarnoj agenciji (CDA), dala im je 21. oktobra prošle godine Komisija za hartije od vrednosti (KHOV), potvrđeno je "Vijestima" iz nekoliko izvora.

Time se izbegava plaćanje provizije berzi od oko 100.000 evra, a i provizija brokeru ne bi bila manja od tog iznosa, dodaje list.

U tekstu se podseća da se u članu 45 važećeg crnogorskog Zakona o hartijama od vrednosti navedi da "poslove tržišta hartija od vrednosti obavljaju berze".

KHOV je, međutim, dao mišljenje da se promena vlasništva nad hartijama od vrednosti "može izvršiti na osnovu tržišnih transfera, ukljućujući i izuzetke iz člana 45 Zakona o hartijama od vrijednosti, i netržišnih transfera - poklon, nasleđivanje, zaloga, fiducija, prenos vlasništva nad akcijama prodatim propisanim metodama u postupku privatizacije, sudska i vansudska poravnanja i druge transakcije u skladu sa zakonom.

"S tim u vezi, prenos vlasništva se može izvršiti i kod osnivanja pravnog lica, kada se hartije od vrednosti koriste kao nenovčani ulog osnivača", ističe se u mišljenju KHOV, koje je potpisao predsednik Komisije Zoran Đikanović, pišu Vijesti.

Manjinski akcionari Crnogorskog telekoma za sada se ne oglašavaju, iako su nezadovoljni načinom na koji se menja većinski vlasnik telekomunikacione kompanije.

U čitavoj priči, kako Vijesti saznaju nezvanično, najbolje je prošla Centralna depozitarna agencija koja je za promenu vlasništva nad većinskim udelom u Crnogorskom telekomu naplatila po osnovu svog cenovnika oko 100.000 evra.

Stručnjaci iz ove oblasti, koje je list kontaktirao, rekli su da će dileme oko mogućeg kršenja Zakona o HOV i zaobilaženja Zakona o preuzimanju privrednih društava biti otvorene tek kad Mađar Telekom vlasništvo nad M-tele proda ili formalno pripoji Hrvatskom telekomu, konstatuje se u tekstu.

Većinski vlasnik Crnogosrskog telekoma, Mađar Telekoma i Hrvatskog telekoma je Dojče telekom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: