Neobičan biznis komšije: Iznajmljuje pršut za 1 €

Savršenog je oblika, težine, s lepom matiranom korom ...tačno onako kako i treba. S bojama u svim nijansama dobijene dimljenjem u najboljim uslovima.

Region

Izvor: B92

Subota, 03.09.2016.

11:23

Neobičan biznis komšije: Iznajmljuje pršut za 1 €
(Foto: Thinkstock.com, ilustracija)

"Ovaj pršut ide samo odabranima. Ovog momenta, osim njih nekoliko u mojoj konobi, ima ih još samo stotinak komada koji vise sa plafona isključivo hrvatskih restorana. Biram pažljivo lokacije, priznajem, jer ovo je specijalan proizvod, napravljen od najboljih sirovina, kombinacije kvalitetnog drva i pomno odabranog građevinskog materijala ", kaže Siniša Tudor, vlasnik konobe"Nono" na ostrvu Krk.

Tudor je moderni pronalazač koji je, tražeći rešenje za saniranje problema koji napadaju pravi pršut, odlučio da napravi veštački.

Čoveku koji obožava ovaj delikates i još više uživa u sečenju, praveći od toga pred gostima svoje konobe pravi spektakl, dosadilo je što oni vremenom počnu da oskidaraju i postaju mamac za muve.

Velikom perfekcionisti je to smetalo, pa se odlučio za eksperiment.

"Dakle, ovaj je pršut kompletno nejestiv, kako rekoh, građen je od drveta i građevinskog materijala, a da bi se napravio, prvo je trebalo prirediti silikonski kalup. Napravljen je, kao i kod svakog narednog po pravom pršutu. I veštački pršut mora da liči, ako je pravi težak 6,3 kg, onda i njegova drvena verzija mora imati do u gram isto toliko. Otisak se onda puni smesom, pa se suši, dorađuje, boja industrijskim bojama. i onda ide u Pršutana na dimljenje jer mora imati isti taj savršeni miris. Mora biti posve nalik pravom pršutu. Od početka do kraja procesa, znači od izrade kalupa do trenutka kada se vešanja na kuku, treba mu jedno tri meseca. I nema toga znalca koji bi dok visi, ili čak i iz neposredne blizine, mogao reći da je veštački. Tek kada ga čovek uhvati u ruku, onda shvati da to nije pravi pršut ", kaže Siniša koji pršute nikada ne prodaje, isključivo ih iznajmljuje, mesečna cena im je 10 kuna plus PDV po komadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: