Više preduzetnika, najbrojnije zanatlije

U toku 2015. godine na području opštine Pale registrovana su 132 samostalna preduzetnika, što je za 56 više u odnosu na 2014.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 14.02.2016.

14:48

Više preduzetnika, najbrojnije zanatlije
Foto: Freeimages

Načelnik opštinskog Odeljenja za privredu i društvene delatnosti Vedrana Hršum istakla je da je zaključno sa 31. decembrom 2015. godine na području opštine bilo 508 registrovanih samostalnih preduzetničkih radnji.

Ona je precizirala da je najviše bilo registrovanih preduzetnika iz oblasti zanatstva 186, trgovina 113, ugostiteljstvo 125 i ostale đelatnosti 29.

“U oblasti saobraćaja registrovano je 55 preduzetnika, od čega 20 u javnom prevozu stvari, 30 taksi prevoznika i pet auto-škola“, navela je Hršumova.

Prema njenim rečima, u toku 2015. godine delatnost je odjvio 71 preduzetnik, a najčešći razlozi za to bili su uglavnom ekonomske prirode, odnosno zbog nerentabilnosti poslovanja i smanjenog obima posla.

Ona ističe da je zakonski rok za rešavanje zahteva za registraciju preduzetničke delatnosti dva dana, ali da se u okviru Odeljenja za privredu i društvene delatnosti opštine Pale rešavaju za jedan dan, a vrlo često i isti dan kada se preda zahtev, kada stranka za to izrazi potrebu.

Hršumova dodaje da je za prijavu obavljanja delatnosti samostalnog preduzetnika od dokumentacije potrebno predati samo uverenje o nekažnjavanju i kopiju lične karte.

“U toku daljeg poslovanja inspekcijski organi vrše kontrolu ispunjenosti ostalih uslova, u zavisnosti od vrste delatnosti“, navela je Hršumova i dodala da svi preduzetnici moraju da imaju upotrebnu dozvolu za prostor, kao i da ispunjavaju minimalne tehničke uslove u pogledu kadra, prostora i opreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: