Svaka treća boca devičanskog ulja - lažna

Iako je prošla godina bila loša kad je u pitanju kvalitet maslinovog ulja, na policama prodavnica veliki je broj onih koji se deklarišu kao ekstra devičansko.

Region

Izvor: B92

Subota, 13.02.2016.

11:40

Svaka treća boca devičanskog ulja - lažna
(Foto: Thinkstock.com)

Kako bi proverila da li su deklaracije ispravne, hrvatska inspekcija je krenula u proveru i došla do poraznih rezultata.

Rezultati inspekcije Ministarstva poljoprivrede pokazali su kako svaka treća boca maslinovog ulja koja se deklariše kao ekstra devičansko, nije ekstra devičanska, piše RTL.

Budući da je lanjska berba bila loša pa je kvalitetnog ulja malo, teško je poverovati baš svakoj deklaraciji. Stoga je inspekcija krenula u proveru i našla da svaka šesta boca od 20 ne odgovara navedenoj deklaraciji.

Ulje naime, mora odgovarati traženom hemijskom sastavu kako bi ga svrstali u određenu kategoriju. "Ako taj hemijski deo udovoljava kategoriji za devičansko ulje, onda ulje obavezno mora proći i panel senzorsku ocenu, koja se provodi na panelu", objasnila je menadžerka Odeljenja za hemijsku analizu hrane NZZJZ iz Splita Zlatka Knezović.

Prekršioce inspekcija češće kontroliše, a predviđene su im i novčane kazne koje se za pravna lica kreću od 30 do 50 hiljada, a za fizičke 5 do 10 hiljada. No, u Zajednici maslinara smatraju da one nisu dovoljno rigorozne, piše RTL. Predsednik Zajednice Ivica Ljubenkov kaže kako bi prekršioce trebalo i javno imenovati jer je za njih to u stvari najveća kazna. No, u Udruženju potrošač nisu sigurni da je to baš najbolje rešenje budući da bi to ugrozilo poslovanje proizvođača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: