Transformersi i Barbi: Rađa se gigant veći od Lega

Američki Matel i Hasbro pregovaraju o spajanju, čime bi nastao najveći svetski proizvođač igračaka, koji bi bio ispred danskog Lega.

Region

Izvor: B92

Petak, 05.02.2016.

12:13

Transformersi i Barbi: Rađa se gigant veći od Lega
Foto: Getty images

Tržišna vrednost nove kompanije dostigla bi 20 milijardi dolara.

Hasbro, proizvođač igračaka Transformersi i Monopol, pristupio je krajem prošle godine Matelu, proizvođaču Barbi lutkica, s predlogom za pripajanje, a razgovori i dalje traju, javio je Blumberg, pozivajući se na izvore upućene u situaciju.

Pregovori možda neće rezultirati dogovorom, napominju izvori Blumberga, koji podseća da su te kompanije već jednom, 1996. godine, pregovarale o spajanju, a tada je Matel za Hasbro ponudio 52 milijarde dolara.

Matel je veći igrač na tržištu od Hasbroa, no u poslednjih nekoliko godina Matel je izgubio udeo na tržištu, dok je Hasbro povećao prodaju, pa je sada, kažu analitičari, u zamahu.

Ukoliko dođe do spajanja dveju američkih kompanija, nastao bi najveći igrač na svetskom tržištu igračaka.

Lani je u prvom polugodištu danski Lego preuzeo od Matela vodeće mesto na svetskom tržištu. Lego je u prvom polugodištu 2015. ostvario prihode od 2,1 milijardu dolara, dok su prihodi Matela tada iznosili 1,9 milijardi dolara.

Američki Hasbro ostvario je u istom periodu prihode od 1,5 milijardi dolara.

Analitičari kažu da će, ukoliko dođe do dogovora o spajanju, biti posla za tržišne regulatore zbog moguće monopolske pozicije.

Blumberg, pak, navodi da bi te dve kompanije zajedno držale udeo na suprotnom vrlo fragmentiranom svetskom tržištu igračaka od oko 20 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: