Hrvati trljaju ruke od putarina

Državne firme ARZ i HAC su za devet meseci godine ostvarile rekordne prihode u naplati putarine i zajedno naplatili čak 1,6 milijardi kuna (208 miliona evra)

Region

Izvor: B92

Utorak, 13.10.2015.

13:27

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

To je 92,44 miliona kuna više nego u istom periodu prošle godine.

Najveće udele u povećanju prihoda imaju autoput Rijeka - Zagreb, gde je ostvareno ukupno 370 miliona kuna od naplate i autoput Zagreb Split Ploče (A1), gde je realizirano 491,7 miliona kuna od naplate.

Ukupno su obe firme imale oko šest odsto povećane prihode i isto toliko veći promet, što se nije dogodilo već duži niz godina. Ukupna naplata putarine obe firme iznosi 1,63 milijardi kuna, pa se procenjuje da će do kraja godine ukupni pihodi od putarina po prvi put preći dve milijarde kuna, prenosi portal Seebiz.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić naglašava kako je prihod na autoputevima jedan od pokazatelja odlične turističke sezone i dodaje kako će takvi rezultati imati pozitivan učinak na proces privatizacije firme HAC ONC kroz javnu ponudu deonica (IPO).

On je dodao da sve to potencijalnim kupcima, pre svega građanima i penzionim fondovima, pokazuje "da će njihovo ulaganje imati vrlo dobru prihodovnu komponentu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: