Vlada nepripremljena, iznenađenje Hrvatima

Konverzija kredita u švajcarskim francima u evre, koju izmenama zakona o potrošačkom kreditiranju priprema hrvatsko Ministarstvo finansija, donosi iznenađenje.

Region

Izvor: B92

Sreda, 02.09.2015.

12:36

Default images
Foto: Thinkstock.com

Kako piše Jutarnji list, postoje izmene u odnosu na ranije informacije, jer će se glavnice konvertovati po kursu na datum puštanja kredita u tečaj, a ne po kursu na dan konverzije.

List podseća da je sam ministar Boris Lalovac rekao nedavno da će krediti morati da se menjaju u evre prema tržišnom kursu koji važi na dan konverzije. Međutim, kako se navodi, izgleda da je sada Ministarstvo finansija još jednom promenilo mišljenje.

Razlog za to, čini se, jeste potpuna tehnička nepripremljenost, piše Jutarnji listi dodaje da su oni koji rade na izmeni zakona shvatili da je zamisao o tržišnom kursu komplikovana, pa su se odlučili za jednostavnije rešenje, po uzoru na poljski zakon.

Izmenama zakona takođe je predviđeno da se, umesto početno ugovorene kamatne stope, primenjuje ona koja je važila za kredite u evrima. Nakon toga će se izračunati deo glavnice za otpis duga.

Više neće važiti ni početno utvrđeni plan otplate kredita. Za preostali deo konvertovane glavnice banka će sastaviti novi otplatni plan, s kamatom za evro-kredite i po kursu na dan konverzije. Rezultat te operacije, prema sadašnjim procenama, trebalo bi da bude smanjenje glavnice u proseku oko 30 odsto, a rate kredita mogle bi da budu niže za oko osam procenata.

Ali ostalo je još mnogo nerešenih pitanja i dilema, pa je moguće da će sadašnji Zakon o potrošačkom kreditiranju doživeti i veće izmene nego što se na početku mislilo, navodi list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: