"Platićemo cenu makedonske krize"

Ukoliko politička kriza u Makedoniji bude ozbiljno uticala na ekonomiju zemlje treba očekivati povećanje kamatnih stopa na kredite privredi i građanima.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 24.05.2015.

11:24

Default images
Foto: Thinkstock.com

Kako prenosi portal Kapital.mk, politička kriza može da uspori i investicije u domaćim i stranim kompanijama, što će sprečiti otvaranje novih radnih mesta, kao i rast plata.

"Stvari u privredi se sada menjaju tako da možemo doći u situaciju da ceo naš fokus bude usmeren ka održanju stabilnosti cena i bankarskog sektora, pri čemu nećemo imati prostora za podršku ekonomskom rastu", rekao je guverner Centralne banke Republike Makedonije (CBRM) Dimitar Bogov.

On je podsetio da je prethodno u osnovnom makroekonomskom scenariju CBRM postavljena projekcija rasta u ovoj godini od 4,1 odsto, a 4,5 odsto u narednoj godini.

"Održaćemo stabilnost cena i kurs denara prema evru i učinićemo sve što je u našoj moći da se održi stabilnost bankarskog sektora, ali cena koju ćemo svi da platimo za to su veće kamate i niži rast u ekonomiji", rekao je Bogov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: