Da postanete vlasnik firme - 15 RSD

Registrovana d.o.o. firma u Hrvatskoj može da se kupi za samo jednu kunu, ali ih niko ne kupuje jer njihovo zatvaranj košta i do 15.000 kuna (skoro 2.000 evra).

Region

Izvor: B92

Nedelja, 03.05.2015.

13:38

Default images
Foto: Thinkstock.com

Oglasi su puni onih u kojima vlasnici poklanjaju ili prodaju registrovane firme za jednu kunu samo da ih se reše, ali odziv je nikakav, ističu neki od oglašivača, koji su se na poklanjanje odlučili zbog ozbiljnog razloga.

U Hrvatskoj firma može da se osnuje za samo jedan dan i košta 800 kuna (oko sto evra), računajući sve troškove, ali za njeno zatvaranje su potrebne godine i minimalno 15.000, a vrlo često i do 30.000 kuna.

Protekle dve godine 16.000 građana ušlo je u privatni biznis osnivajući jednostavni d.o.o, popularnije nazvane "firme za deset kuna", ali je samo deset njih uspelo da zatvori preduzeće, navodi Večernji list.

Ne ulazeći u podatke o firmama, konsultanti tvrde da je za redovnu likvidaciju firme bez dugova potrebno pripremiti oko 7.000 kuna za administrativne takse, sudske naknade, objave u Narodnim novinama, kao i za javnobeležničke troškove, a tu su i troškovi advokata, knjigovođa i drugih neophodnih stručnjaka.

Nije jeftino ni poklanjanje firme, jer promena vlasnika košta oko 5.000 kuna.

Neki vlasnici su pokušali da budu službeno brisani iz Sudskog registra, tako što tri godine zaredom Finansijskoj agenciji nisu predavali izveštaj o poslovanju, ali se sada za tako nešto plaćaju kazne i to od 2.000 do 20.000 kuna za svaki nepodneti izveštaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: