Protest protiv franka okupio region

Nekoliko hiljada građana iz Hrvatske, ali i iz BiH i Srbije, okupilo se u Zagrebu na protestu u organizaciji udruženja korisnika kredita u švajcarskoj valuti

Region

Izvor: B92

Subota, 25.04.2015.

14:54

Default images
Foto: Freeimages.com

Oni traže rešavanje problema korisnika kredita u švajcarcima i to kroz konverziju kredita u kune po kursu koji je vredeo na dan potpisivanja ugovora o kreditu, kao i da kamata bude onakva kakva je bila na početku kredita. Takođe traže i povrat svih preplaćenih sredstava.

Organizatori protesta smatraju da je glavni krivac za stanje Hrvatska narodna banka, pa traže i ostavku guvernera Borisa Vujčića.

Prema procenama organizatora, na početku skupa na Trgu Franje Tuđmana okupilo se oko 4.000 građana koji su u Zagreb doputovali autobusima iz cele Hrvatske. Podršku im je dalo i 50-tak članova beogradskog udruženja "Efektiva", koji su organizovano autobusom oko 13 časova stigli u glavni grad Hrvatske.

"Banke nastupaju organizovano u celom regionu, organizovano varaju ljude na isti način. Nama ništa drugo nije preostalo nego da se samoorganizujemo i da im vratiimo istom merom", rekao je za agenciju Beta koordinator udruženja "Efektiva" Marko Vasić.

On je istakao da su članovi beogradskog udruženja organizovano došli u Zagreb da bi podržali kolege iz Hrvatske, ali i iz Slovenije i BiH.

"Banke moraju da shvate da treba da rade s profitom, a ne s ekstraproiftom. Dug je postao toliki da je besmislen, jednostavno ga ne možemo vratiti. Sistem je ugrožen, sve je ugroženo, zbog pohlepe banaka", rekao je Vasić po dolasku u Zagreb.

Nose transparente na kojima između ostalog piše: "Stop dužničkom ropstvu", "Pazite s kim bankarite" i "Protiv lihve i lihvara! Vratite nam naše dostojanstvo!".

Organizatoti očekuju da će na protestu učestvovati između 15.000 i 30.000 ljudi. U gradu je na snazi posebna regulacija saobraćaja, a na ulicama su i jake policijske snage.

Odluku o organizaciji masovnog protesta Udruženje Franak donelo je krajem marta, nakon propalih pregovora unutar radne grupe sastavljene od predstavnika države, banaka i dužnika.

Sabor je u januaru prihvatio izmene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima se kurs švajcarske valute u narednih godinu dana fiksira na 6,39 kuna, na teret finansijskih institucija. U tih godinu dana treba da bude postignuto dugororočno rešenje.

Procenjuje se da je u Hrvatskoj još oko 60.000 kredita s klauzulom u švajcarskoj valuti, uglavnom stambenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: