Region

Ponedeljak, 09.03.2015.

10:03

CG: Papren auto-put do Srbije

Pred građanima Crne Gore su nove dažbine koje treba da pokriju deo troškova za izgradnju auto-puta.

Izvor: Večernje novosti

Default images
Foto: Thinkstock

Međutim, crnogorski ministar finansija Radoje Žugić smatra da ovaj namet neće opteretiti kućni budžet.

Dok Gornje Mrke nestrpljivo čekaju prve prolećne dane kada bi trebalo da moćne kineske kompanije krenu u veliko oranje budućeg auto-puta od Smokovca preko Uvča do Mateševa (42 kilometra), Vlada Crne Gore najavljuje i uvodi mere ne bi li održala javne finansije uoči početka posla veka.

Nepopularne mere podrazumevaju povećanje akciza na alkohol, gazirana pića, duvan i duvanske proizvode, uvođenje poreza na kafu i dobitke od igara na sreću kao i propisivanje namenske takse na maloprodajnu cenu goriva u visini od 0,05 evra po litru za finansiranje dela troškova izgradnje te saobraćajnice koja bi trebalo da bude put u svet. “U pitanju je simboličan namet koji neće opteretiti budžet građana”, smatra ministar finansija Radoje Žugić.

U Vladi očekuju da će se od povećanih taksi na gorivo u budžet sliti devet miliona evra. U međuvremenu je najavljen porez na kafu koji će značiti njeno poskupljenje od 14 odsto.

U opoziciji ovakve poteze kabineta Mila Đukanovića oštro kritikuju, jer smatraju da će ceo trošak auto-puta platiti građani.

“Svaki promašaj Vlade platiće građani Crne Gore”, kategoričan je nezavisni poslanik Mladen Bojanić.

Član skupštinskog odbora za ekonomiju, finansije i budžet Milutin Đukanović iz Demokratskog fronta kaže za "Večernje novosti" da je naplata taksi i akciza postala neodrživa.

“Lako je voditi politiku povećavanjem nameta koje moraju da plate građani. Umesto da zažive projekti, investicije, povećanje broja radnih mesta, proizvodnja, toga nema, već povećanje taksi, poreza, doprinosa i drugih naknada”, kaže Đukanović.

“I ovo je pokazatelj da Vlada ne može ekonomski i finansijski da stabilizuje Crnu Goru, jer se problemi konstantno produbljuju, a ne rešavaju. Nameti i porezi vrtoglavo rastu, kao i drugi troškovi. Dovoljno je reći da su porezi i doprinosi na plate među najvećima u Evropi, ne računajući druge troškove."

U opoziciji tvrde da niko iz vrha režima tokom kampanje, kada je trebalo obezbediti podršku za usvajanje Zakona o auto-putu, nije pominjao te namete.

I dok nameti svakodnevno udaraju na standard građana, još zvanično nema nagoveštaja toga kada će početi izgradnja dela auto-puta. Vlada je sa Kinezima sklopila ugovor, iako je glavni projekat još na čekanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: