CG: Brodogradilište na 45 godina

Vlada Crne Gore je usvojila aneks Ugovora o koncesiji za brodogradilišnu luku Bijela.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 01.02.2015.

14:45

Default images
Foto: Freeimages.com

Aneks je usklađen sa svim željama novog vlasnika holandskog „Damena“, odnosno kompanije Adriatic Marinas-Porto Montenegro čiji su Holanđani partner u ovom poslu.

Koncesionaru je omogućen traženi minimalni rok trajanja koncesije od 45 godina.

Važeći Zakon o lukama dozvoljava maksimalno trajanje koncesije od 30 godina. Aktuelni koncesioni ugovor zaključen između Lučke uprave Crne Gore i preduzeća Jadransko brodogradilište Bijela stupio je na snagu 1. januara 2011. i ističe 2041.

"Nakon datuma inicijalnog zaključenja ugovora o koncesiji, nastale su nove okolnosti usled promena na trištu i koncesionar je bio u nemogućnosti da pronađe strateškog partnera koji bi investirao u razvoj predviđene nove delatnosti - izgradnje i održavanja jahti. Zbog toga je ukupna zaduženost koncesionara Jadranskog brodogradilišta došla do tačke da je postao insolventan. Stoga je uslov za produženje koncesije ispunjen u skladu sa članom 15 Zakona o lukama, tako da se koncesija produžava za dodatnih 15 godina“, piše u aneksu kojim "Damenu" omogućava da Bijelu drži do 2055. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: