Ikea Zagreb jeftinija od austrijske

Zagrebačka “Ikea” biće otvorena 21. avgusta, a iz te kompanije, u izjavi za “Jutarnji list”, poručuju da će cene u Hrvatskoj biće niže nego u Austriji.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.07.2014.

17:51

Default images

Šest godina nakon kupovine zemljišta u Rugvici kraj Zagreba, prva hrvatska “Ikea“ konačno je pred otvaranjem, piše “Jutarnji list“. U robnoj kući od 38.000 kvadrata, koja je veća od onih u Gracu i Budimpešti, ubrzano traju pripreme za otvaranje.

Robna kuća se prostire na dva sprata, između kojih je restoran sa 600 mesta, najveći u Hrvatskoj. U nizu je postrojeno 26 kasa, koje su spremne za prve kupce.

Georg Placer, rukovodilac prve “Ikee“ u Hrvatskoj kaže da kupce iz ovog regiona upoznaje još od 1989. godine, kada su, kako kaže, u malim automobilima preko dve granice dolazili da kupuju u Austriji.

“Uvek su bili pripremljeni i fantastični. Bićete zadovoljni s ’Ikeom’“, poručio je on.

Veliko otvorenje je, prema njegovim rečima, zakazano za 21. avgust i trenutno se radi sve kako bi se posao završio do tog dana.

“Međutim, treba reći da još čekamo dozvole. Pre tri nedelje je u robnoj je kući bila tehnička inspekcija i sve je prošlo dobro. Inspektori su ovde proveli celi dan i nisu imali većih primedbi. Uz sitne korekcije koje moramo da napravimo, u skladu s njihovim uputstvima, očekujemo da ćemo upotrebnu dozvolu dobiti u idućim danima. Nakon toga podnećemo zahtev za minimalne tehničke uslove i kada ih dobijemo, moći ćemo da otvorimo vrata posetiocima”, objašnjava Placer.

Direktor prve “Ikee” u Hrvatskoj kaže da na otvaranju neće biti akcije, jer na tržište ulaze s najboljim mogućim cenama koje koje mogu da ponude i koje će važiti cele godine. .

“Nije da nam nisu potrebnoe akcije, nego smo odlučili da kupcima želimo da ponudimo ugodan šoping, a ako ponudite akcije, nastaće prevelika gužva... Cene će biti dobre i uglavnom niže nego u Austriji. U Hrvatskoj će biti u ponudi svih 9.500 Ikeinih proizvoda i uspeli smo da složimo asortiman tako da oko 7.000 proizvoda ima cene niže ili vrlo slične onima u Austriji. To je bio veliki izazov i posao koji nije zavisio samo od nas. PDV je u Austriji 20 posto, a u Hrvatskoj 25 posto. To je 20 posto razlike u poreskom opterećenju već u startu, uz iste nabavne cene. Međutim, politika kompanije je takva da, ako je procena da na nekom tržištu idemo s nižim cenama, onda sami investiramo da bismo ponudili najbolje moguće cene na tržištu”, objašnjava Placer.

On kaže da “Ikea” u prvoj godini poslovanja u Hrvatskoj očekuje tri miliona posetilaca i 60 miliona evra prometa.

“Ako kupci budu zadovoljni kada prvi put dođu u ‘Ikeu’, onda će se i vratiti. Zato ćemo se potruditi da im ponudimo ugodno iskustvo kupovine. Tada očekujemo da bi mogli da se vrate još tri puta u godini. A očekujemo i kupce iz Slovenije, Srbije i BiH”, navodi Placer.

On dodaje da u “Ikei” nisu zabrinuti zbog aktuelne krize, koja je, između ostalih, teško pogodila i Hrvatsku.

“Ovo nije prva kriza. U Ikei sam 25 godina i već smo imali tri krize, ali ‘Ikea’ iz njih obično izlazi još jača jer tada naša ideja da ponudimo dobro dizajniran, funkcionalan nameštaj po prihvatljivim cenama još više dolazi do izražaja i tržište nam raste. Tako je i sada”, poručuje Placer i dodaje da budući da je reč o dugoročnoj investiciji, ne očekuje brzi povrat investicije, tj. ne brži od minimalno pet godina.

Placer kaže i da je “Ikea” navike hrvatskih porodica počela da istražuje još 2009. godine - kako ljudi žive, koliko je članova domaćinstva, prosečna veličina kuhinje, žive li u svojim ili iznajmljenim stanovima...

”Dobro smo se pripremili. U robnoj kući obično izlažemo tri seta balkona, a u Hrvatskoj ćemo ih imati 17 jer znamo da se ovde puno koriste u svakodnevnom životu. Biće i puno pametnih rešenja za život u malim prostorima i za višečlane porodice, kojima je organizacija kupatila ili kuhinje izazov. Svaki dan sam u robnoj kući i izgleda fantastično, uveren sam da će se i kupcima svideti i da će prepoznati svoje navike kad dođu”, kaže Placer.

On podseća i da je prvobitni plan bio da se zagrebačka “Ikea” otvori 2011. godine, ali da je na kraju “trebalo vremena koliko je trebalo”, i da se sada više ne treba žaliti zbog toga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

19 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: