Štrajk solidarnosti ukočio Zagreb

U Hrvatskoj je u podne počeo dvočasovni štrajk solidarnosti zbog neisplaćenih plata radnicima u pojedinim firmama u državnom i privatnom vlasništvu.

Region

Izvor: B92

Utorak, 25.02.2014.

12:48

Default images

Štrajk je usmeren i protiv izmena Zakona o radu kojima se predviđa smanjenje radnička prava.

Vozovi u domaćem saobraćaju, putnički i teretni, zaustavili su se na dva sata, dok na međunarodnim linijama saobraćaju po redu vožnje. Tramvaji i autobusi u gradskom prevozu stali su na pet minuta. U 12 časova prekinuta je nastava u osnovnim i srednjim školama i tako će biti sve do 14 časova. Lekari i medicinske sestre održaće u bolnicama tokom pauze, polučasovne skupove solidarnosti sa onima koji rade, a ne primaju platu.

Štrajk solidarnosti juče su najavili čelnici najvećih sindikalih centrala u Hrvatskoj.

Sindikati se protive i izmenama Zakona o radu, koje bi sutra trebalo da se nađu na dnevnom redu Sabora. Zbog toga je i za sutra najavljen protest na Markovom trgu, gde su sedišta vlade i Sabora.

Oni smatraju da se izmenama Zakona o radu uništavaju temelji socijalne države, a radnike i sindikate marginalizuje.

Ministar preduzetništva Gordan Maras izjavio je danas da je štrajk legitimna vrsta izražavanja volje, ali i da smatra da izmene radnog zakonodavstva ne idu na štetu radnika.

Štrajk su organizovali Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikat, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatsko udruženje radničkih sindikata i Udruženej radničkih sindikata Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: