Novi štrajkovi u Hrvatskoj

Sindikati u Kroacija erlajnzu nastavili su štrajk zbog najavljenog zamrzavanja plata, a u Hrvatskoj u bi u podne trebalo da počne i štrajk železničara.

Region

Izvor: B92

Sreda, 15.05.2013.

10:52

Default images

Sindikat mašinovođa Hrvatske zaustaviće teretne vozove od 12 do 14 časova da bi upozorili na loše stanje u železničkoj mreži.Istovremeno je najavljen i protest Sindikata železničara ispred sedišta vlade na Markovom trgu u Zagrebu.

Putnički vozovi za sad neće stati, jer je sud na zahtev Uprave Hrvatskih železnica (HŽ) zabranio štrajk zato što nije dovršenproces pomirenja Uprave i sindikata. Iz sindikata najavljuju da će putnički vozovi stati u subotu.

Predstavnici sindikata žale se na kašnjenje plata i otpuštanja, ali i na probleme s radnim vremenom i sigurnošću zaposlenih, i upozoravaju da su potrebna hitna ulaganja u nove lokomotive i vagone.

Ministar pomorstva, saobraćaja i infrastrukture Hrvatske Siniša Hajdaš Dončić izjavio je da nema razloga za štrajk, jer se plate redovno isplaćuju svakog 15. u mesecu.

Piloti i stjuardi i stujuardese nastavljaju štrajk započet juče ujutro, jer još nisu uspeli da se dogovore s Upravom o spornom novom kolektivnom ugovoru po kojem bi im primanja bila umanjena i do 20 odsto.

U međuvremenu je najveći sindikat u hrvatskoj nacionalnoj avio kompaniji, Samostalni sindikat zaposlenih u vazduhoplovstvu, potpisao sporazum o pristupanju kolektivnom ugovoru s Upravom CA. Njime je dogovoreno da će se broj zemaljskog osoblja koji će biti otpušten smanjiti s 27 odsto na 17 odsto, što znači oko 80 od 480 radnika.

Podršku pilotima i kabinskom osoblju najavio je Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja, koji je saopštio da će naknadno objaviti kada će stupiti u štrajk solidarnosti.

Iz Uprave CA poručili su da su uštede neophodne kako bi firma opstala i godinu završila u plusu. Prema tvrdnjama uprave, neto-plata pilota iznosi 23.000 kuna (oko 3.000 evra), a stjuarda i stjuardesa više od 9.000 (oko 1.200 evra) kuna, a bile bi smanjene za 20 odsto.

Sindikati, međutim, tvrde da su prosečne plate pilota i stujuardesa mnogo niže od onih koje je navela Uprava.

Predstavnici 15 sindikata javnih i državnih službi takođe prete novim štrajkovima i blokadom sistema. Od danas počinje referendum među sindikalnim članstvom hoće li učestvovati u daljim akcijama ako vlada ne ispuni njihove zahteve. Sindikati od Vlade Hrvatske traže da odustane od mera štednje i otvori nova radna mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: