Trka za šeike:Od Crne Gore spomenik

Crna Gora se odlučila na, možda ne tako standardan, ali svakako originalan način za privlačenje stranih investicija.

Region

Izvor: B92

Petak, 18.01.2013.

10:43

Default images

U momentu kada čitav region pokušava da dovede bogate šeike u svoje zemlje, Crna Gora je očigledno odlučna da na kraju pobedi.

Nakon potencijalnih investicija Ujedinjenih Arapskih Emirata na crnogorskom primorju i bankarskom sistemu koji nisu realizovani, posete šeika Abdulan Bin Zajed Al Nahijana u junu 2009. godine, dogovorenog otvaranja diplomatskih predstavništva u obe države, kada je pomenuti šeik Crnu Goru dva puta nazvao Makedonijom, i nedavne uzvratne posete premijera Mila Đukanovića gde se sastao i sa najvišim zvaničnicima te države iz porodice Al Nahijan, finalni korak "ovih pregovora“ je izgradnja spomenika osnivaču Emirata. Naime, osnivač Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) šeik Zaid Bil Sultan Al Nahijan imaće spomenik u glavnom gradu, dok će se jedna ulica zvati po njemu, pišu podgoričke Vijesti.

To je odlučila Vlada na zahtev gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše koji je krajem decembra prošle godine tražio saglasnost od Ministarstva kulture da po osnivaču UAE da ime ulici u Podgorici, pre isteka zakonskog roka od 20 godina od njegove smrti.

“Komisija za podizanje spomen-obeležja ocenila je pozitivnim taj zahtev”, piše u Vladinom dokumentu.

Kako se navodi u vladinom dokumentu Al Nahijan je bio predsednik UAE od formiranja federacije 1971. godine i vladar Abu Dabija od 1966. sa mandatom da emirat koji je bio siromašan i nerazvijen razvije što je pre moguće. Dokument navodi i brojne zasluge osnivača Emirata za napredak ovog dela sveta.

S obzirom na to da su ostvarenja šeika Zaid Bil Sultan Al Nahijanu od međunarodno istorijskog značaja i da ne postoji rizik da će biti devalvirana u narednom periodu, Ministarstvo kulture je predložilo Vladi da uvaži zahtev gradonačelnika Podgorice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

19 h

Podeli: