Porez na drugi stan veći 100 odsto

Skupština grada Podgorice usvojiće Odluku o porezu na nepokretnosti, kojom se stopa poreza na drugi stan uvećava 100 odsto u odnosu na utvrđenu poresku stopu

Region

Izvor: B92

Subota, 25.02.2012.

20:08

Default images

Takođe, uvešće se veće stope poreza i na objekte koji su izgrađeni u suprotnosti sa zakonom, ugostiteljske objekte koji se nalaze u zoni prioritetnog turističkog lokaliteta, građevinsko zemljište koje nije privedeno nameni u skladu sa planskom dokumentacijom i poljoprivredno zemljište koje se ne obrađuje.

Razlozi za predlaganje nove Odluke o porezu na nepokretnosti su, kako je istaknuto u obrazloženju, potreba usklađivanja sa rešenjima iz Zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na nepokretnosti i nove Uredbe o bližim kriterijumima i metodologiji za određivanje tržišne vrednosti nepokretnosti. "U odnosu na važeća rešenja predlažu se niže stope poreza na nepokretnosti, zavisno od vrste i kreću se od 0, 10 do 0, 54 odsto.

Predložena stopa od 0, 54 odsto odnosi se na sekundarni stambeni objekat, odnosno, stan koji nije prebivalište vlasnika i predstavlja povećanje od 100 odsto na utvrđenu poresku stopu od 0, 27 odsto za objekat koji poreskom obvezniku služi kao mjesto stanovanja", navedeno je u obrazloženju odluke.

U obrazloženju je navedeno da “imajući u vidu Zakonom propisan raspon poreskih stopa od 0, 10 do 1, 00 odsto tržišne vrednosti nepokretnosti, predložene stope su znatno niže od propisanog limita”.

Odlukom je predviđeno da se za objekat koji je izgrađen suprotno zakonu, poreska stopa uvećava za objekat sa građevinskom dozvolom za koji investitor nije pribavio upotrebnu dozvolu 20 odsto, za objekat ili posebni dio objekta koji nije izgrađen u skladu sa građevinskom dozvolom 40 odsto, za objekat koji nije predviđen prostorno-planskom dokumentacijom 90 odsto, za objekat koji je izgrađen bez građevinske dozvole na području za koje postoji detaljni urbanistički plan kojim je taj objekat planiran 70 odsto, a za objekat koji je izgrađen na tuđem zemljištu 100 odsto.

Prema odluci, stopa poreza na nepokretnosti na vrednost nepokretnosti za građevinske objekte i posebne delove stambene zgrade iznosiće za objekat za stanovanje koji poreskom obvezniku služi kao glavno mesto stanovanja, 0, 27 odsto, za stan koji nije glavno mesto prebivališta 0, 54 odsto, poslovne objekte i prostorije 0, 42 odsto, proizvodne objekte 0, 28 odsto.

Za stovarišta, skladišta i magacine stopa poreza će iznositi 0, 32 odsto, garaže i pomoćne objekte 0, 15 i podrume i gražna mjesta 0, 10 odsto. Za poljoprivredno zemljište koje se ne obrađuje, stopa poreza se u odnosu na utvrđenu stopu, povećava za 50 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zvanično: "Ne" ruskom uranijumu

Američki Senat jednoglasno je usvojio zakon o zabrani uvoza ruskog uranijuma, nakon što je i Predstavnički dom u decembru usvojio ovaj predlog zakona, preneli su američki mediji.

15:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: