Pusić: Bez EU, Hrvatska bez šanse

U slučaju da se građani izjasne protiv članstva Hrvatske u Evropskoj uniji, zemlja će se naći u jako teškoj ekonomskoj situaciji, kaže Vesna Pusić.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 15.01.2012.

07:25

Default images

Ministarka spoljnih i evropskih poslova kaže da će se zemlja "ako se građani na referendumu izjasne protiv ulaska u EU, ekonomski će se naći u neopisivo teškoj situaciji".

"Prva reakcija će verovatno biti pad kreditnog rejtinga, a druga procena investicionske sigurnosti jer je članstvo u EU između ostalog i mera sigurnosti za investiranje", rekla je Pusić.

Prema njenim rečima, DA na referendumu daće Hrvatskoj šansu da nastavi putem ekonomskog oporavka, a NE će dovesti do gubitka stabilnosti koja znači investicije, nova radna mesta i barem održavanje postojećeg kreditnog rejtinga.

"Ja ne vidim kako bi se Hrvatska ekonomski oporavila na duži rok od takvog šoka. Prema tome, za nas je odluka na referendumu na neki način odluka o budućnosti ekonomskog preživljavanja Hrvatske", istakla je ona.

Na komentar da je i EU u krizi i da nekim članicama pada kreditni rejting, Pusić je rekla da bi ona "volela da hrvatski kreditni rejting bude na ovoj nivoa na koju je njima pao, a to ćemo verovatno čekati par desetina godina".

"EU je, bez sumnje, prostor najkvalitetnijeg života i najvišeg standarda na svetu u ovom trenutku sa svim problemima koje ima", naglašava Pusić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: