Ruski ambasador: Ne vole nas u CG

Ruski ambasador u Crnoj Gori Andrej Nasterenko ocenio je da se protiv ruskih investitora u zemlji vodi kampanja.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2011.

14:38

Default images

Nastarenko je podgoričkim "Vijestima" kazao da je Crna Gora pre krize bila jedan od lidera u Evropi po stranim investicijama po glavi stanovnika, "u čemu su veliku ulogu odigrala i ruska ulaganja".

On, medjutim, smatra da u poslednje vreme "čude izjave pojedinih" crnogorskih političara u vezi sa ruskim investicijama protiv kojih se u Crnoj Gori vodi "svesna kampanja".
Ruski ambasador navodi da su ruske investicije u Crnu Goru u prvih šest meseci iznosile oko 45 miliona evra, ali da o tome u Crnoj Gori "nije popularno govoriti".

Pojedine ruske investicije poslednjih godina propale su. Bankrotirao je investitor luksuznih apartmana na Zavali kod Budve, a ozbiljni problemi postoje u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) kome je držva pomogla sa 132 miliona eura garancija.

Lider crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović pozvao je juče vladu premijera Igora Lukšića da "stane u odbranu stranih investitora" u zemlji.

Đukanović je ocenio da mnogi "u Crnoj Gori rade da rasteraju zainteresovane inostrane ulagače, braneći se navodnom brigom zaštite od uticaja ruskih tajkuna".

Lider vladajuće partije smatra da vlada njegovog naslednika Igora Lukšića treba da "ima jasan odgovor na takvo ponašanje".

"Vlada treba da saopšti da staje u odbranu investitora, jer jedino strane investicije garantuju dalji ekonomski razvoj Crne Gore", poručio je u subotu Đukanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: