Mencinger: CG evropski Singapur

Evropska unija bi dozvolila Crnoj Gori da bude Singapur jer ne ugrožava evropsku ekonomiju ni u kom pogledu, kaže Jože Mercinger.

Region

Izvor: B92

Sreda, 14.09.2011.

00:06

Default images

Profesor slovenačkog Ekonomskog fakulteta navodi da bi bilo zanimljivo imati jedan Singapur pored granica EU i dodaje da to ne bi bilo protiv interesa EU.

"Možda bi mnogi Evropljani imali račune u crnogorskim bankama“, kaže profesor, priznajući da se tokovi novca sada toliko kontrolišu da ”oaze" gube na značaju.

Mencinger je ipak poručio državama Balkana da uđu u EU ako ih tamo primaju uprkos svih problema. Balkanu je, dodaje on, mesto u Evropi, ali u nešto labavijoj carinskoj uniji sa slobodnim protokom robe.

"Za ulazak u EU nema pametne alternative. Jedino Crna Gora ima alternativu. Od nje je možda moguće napraviti Singapur. Ako želite postati Singapur, mora vam i to dozvoliti EU“, ocenio je on u Budvi.

Crna Gora, iako nije član EU, je visoko zavisna od nje, smatra profesor, dodajući da je glavni problem država ovog regiona trgovinski i platni deficit koji Crna Gora prikriva prodajom imovine.

Profesor Mencinger smatra da spašavanje evra vodi ka određenom raspadu EU i podeli na slabi i jaki evro. "Crna Gora može uzeti i jaki evro jer se niko neće protiviti tome. Jako ste mali i ničim ga ne možete ugroziti“, ocenio je. On je podsetio da je monetarni sistem u malim državama u vlasništvu stranih banaka, pa je Centralna banka dosta nemoćna.

Mencinger smatra da je svet do sada bio zavisnik privrednog rasta, podsećajući da je u Japanu kriza postala normalno stanje. Ekonomisti sada kažu da se kriza vraća u obliku drugog talasa, odnosno duplog dna, a Mencinger dodaje da je ”možda i troduplo".

Komentarišući najnovija dešavanja u EU u vezi sa evrom, on kaže da ideja da se ide u konsolidaciju fiskalne politike otvara puno pitanja i liči na jugoslovenski problem - velike razlike u stopi razvijenosti. "Upoređujem EU i nekadašnju Jugoslaviju jer su objektivni problemi veoma slični", objasnio je Mencinger.

On smatra da Evropa ne može izdržati deset godina krize. "Evropa više uslugama neće moći da održava rast jer su se one dosta bazirale na jako jeftinoj robi iz Kine", navodi profesor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

17 h

Podeli: