HR: Platu ne prima 70.000 radnika

Savez samostalnih sindikata Hrvatske navodi da trenutno u Hrvatskoj oko 70.000 radnika radi a ne prima plate i pripadajuće doprinose.

Region

Izvor: B92

Petak, 11.02.2011.

09:46

Default images

„Ako te radnike dodamo osobama evidentiranim na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, ispada da Hrvatska ima oko 400.000 nezaposlenih“, istakao je predsednik SSSH-a Mladen Novosel.

Neisplata zarada prisutnija je u proizvodnji, posebno u privatnom sektoru, a sindikati udruženi u SSSH trenutno imaju 9.300 članova u 73 preduzeća koja ne plaćaju svoje obaveze prema radnicima i državi.

SSSH će pokrenuti koordiniranu akciju prema državnim institucijama, poslodavcima i radničkim predstavnicima u preduzećima koje ne isplaćuju plate kako bi se taj problem počeo rešavati, kaže Novosel.

Od Vlade sindikati traži efikasne mere za suzbijanje nelikvidnosti, jer mere iz Programa privrednog oporavka ne daju rezultate.

Od poslodavaca oni očekuju uključivanje u akciju kako bi sprečili nelojalnu konkurenciju, a od radničkih predstavnika da odmah obaveste sindikat čim poslodavac ne isplati makar jednu platu ili ne uplati doprinos.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: