I Slovenci štrajkuju zbog plata

Polovina od oko 180.000 Slovenaca zaposlenih u javnom sektoru štrajkuje zbog plana Vlade da im zamrznu plate na dve godine.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.09.2010.

18:15

Default images

U Sloveniji su danas u neograničeni štrajk stupili zaposleni u državnoj upravi, nezadovoljni odlukom vlade da im do kraja 2011. godine zamrzne plate.

Sindikati su zahtevali da im se od oktobra plate povećaju do 2,5 odsto, što je 2008. prihvatila prethodna, konzervativna vlada. Premijer Borut Pahor kaže da u budžetu nema para za to, podsećajući na udar globalne finansijske krize na Sloveniju.

U vladi očekuju da će ovogodišnji deficit u državnoj kasi biti 5,8 odsto drustvenog bruto proizvoda (2009. je bio 5,5 procenata), što je znatno iznad planiranog proseka EU od tri procenta. Pahor je rekao da se na povišice u javnom sektoru može računati kad zemlja dostigne stabilan godišnji ekonomski rast od tri odsto, što se očekuje tek 2012. Ove godine očekivani rast je oko 0,9 procenata. Ankete pokazuju da je i velika većina Slovenaca (oko 72 odsto) protiv povećanja plata u javnom sektoru.

Iako su 22 sindikata radnika javnog sektora, najrazličitijih zanimanja i profila, saopštili da je štrajk usmeren protiv Vlade, a ne protiv građana, posledice štrajka se već osećaju na svakodnevnom životu, koji je bitno usporen, dok su neke usluge i potpuno onemogućene.

Naime, u štrajk su stupili, pored veterinara, diplomata, umetnika, vatrogasaca, državnih činovnika i lekari i medicinske sestre. Oni su saopštili da će samo u hitnim slučajevima pružati redovnu pomoć pacijentima.

Istovremeno, službenici upravnih i poreskih službi, izdaju dokumente samo u neodložnim slučajevima. Slovenačka policija ne vrši saobraćajne kontrole i za prekršaje izriče samo opomene, a ne novčane kazne.

Najveće posledice štrajka su se osetile i još uvek traju na svim državnim, graničnim prelazima, gde su se slovenački carinici odlučili da štrajkuju tako što će raditi temeljitije no inače, posebno kada se radi o kontroli kamiona. Zbog toga se na svim ulazima i izlazima iz Slovenije čeka i po nekoliko sati. Podršku slovenačkim kolegama su poslali i carinici iz Hrvatske.

U štrajku učestvuju i novinari zaposleni na državnom radiju i televiziji, gde danas, u ime štrajka, ne emituju unutrašnje političke emisije, niti vesti vezane za predstojeće lokalne izbore, odnosno u dnevnicima nema, kako su novinari naveli, glavnih krivaca za današnji štrajk - slovenačkih političara.

Pahor: Vratite se na posao

Slovenački premijer Borut Pahor pozvao je radnike da se vrate na svoja radna mesta i zahvalio se onima koji su se odlučili da se ne pridruže štrajku.

Prema Pahorovim rečima, oni su shvatili poruku Vlade da je bi bila velika šteta da se sada stavi na kocku ono što je Slovenija uradila tokom poslednjih godinu i po dana, time što bi ispunila "neopravdane zahteve" štrajkača da se povise plate.

Odogovarajući na optužbe sindikata da Vlada ne vodi socijalni dijalog, premijer Slovenije kaže da ni jedna Vlada, niti ijedan premijer, nije toliko vremena i energije uložio u socijalni dijalog kao što je to uradio on i njegova Vlada.

Prema rečima generalne sekretarke Vlade Slovenije, broj onih koji štrajkuju je mnogo manji od broja koji navode sindikati, odnosno da štrajkuje samo oko 27.000, a ne 80.000 javnih službenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: