U Telekomu Srpske višak 200 radnika

Nakon nove sistematizacije radnih mesta u Telekomu Srpske oko 200 zaposlenih proglašeno je neraspoređenim i u narednih šest meseci biće zbrinuti po zakonu.

Region

Izvor: B92

Utorak, 04.05.2010.

11:27

Default images

Budžet za otpremnine za ovu godinu iznosi 5,7 miliona maraka, tako da će 120 radnika dobiti otpremninu, dok će ostali biti kod kuće i primati platu bez toplog obroka sve dok ne budu obezbijeđena sredstva za njihovu isplatu. Ukoliko se ukaže potreba, povremeno će biti angažovani na poslu i za te dane će imati topli obrok i plaćen prevoz.

"Sistematizacijom je utvrđeno da u Telekomu Srpske ima više radnika nego što je potrebno. Oni koji budu proglašeni tehnološkim viškom dobiće solidne otpremnine, dok će oni koji ostanu neraspoređeni, iako je Sindikat vršio pritisak da takvih ne bude, biti u nekoj vrsti vakuuma dok se ne obezbijedi novac za njihove otpremnine", kaže Milenko Topić, predsjednik Sindikata radnika Telekoma Srpske.

On ističe da status neraspoređenog radnici nisu dobijali nasumično, već na osnovu intervjua, a od velikog značaja bilo je njihovo obrazovanje i rezultati postignuti u radu.

"Radnici koji su prošli intervju dobili su novo rješenje o radu, a oni koji nisu dobili su obavještenje o neraspoređenosti. Poslodavac je prilikom sistematizacije radnih mjesta iskoristio sva zakonska prava", objašnjava Topić. Prema njegovim riječima, radnici sa statusom neraspoređenih u

Telekomu Srpske dokaz su da je nekad neko u toj kompaniji zaposlio mnogo ljudi, ne razmišljajući o potrebi zapošljavanja i sistematizaciji radnih mjesta, pa su s promjenom vlasničke strukture otkazi bili neminovni.

"Pojedinačni kolektivni ugovor predvidio je da kupac većinskog dijela državnog kapitala u prvih pet godina u vidu tehnološkog viška može da otkaže ugovor o radu do 35 odsto zaposlenih. Međutim, aktivnošću Sindikata u prve dvije godine primijenjen je dobrovoljni odlazak, a tek treće, 2009. godine, otkazani su ugovori o radu na različitim radnim mjestima", kaže Topić. U Telekomu Srpske kažu da su trenutno u fazi analize i donošenja odluka u vezi sa strukturom ljudskih resursa.

"Ukoliko bude postojala potreba da za određen broj radnika dođe do prestanka ugovora o radu, Telekom Srpske obezbijediće sva prava koja zaposlenima pripadaju po Zakonu o radu RS i Kolektivnom ugovoru, uz zaštitu socijalno ugroženih kategorija radnika", kažu u kompaniji, koja zapošljava oko 2.400 radnika, među kojim je veliki broj mladih ambicioznih ljudi.

Navode da promjene u obrazovnoj i starosnoj strukturi zaposlenih jesu normalni poslovni procesi, koji im omogućavaju da ostanu tržišni i kadrovski lider u BiH. Uz sve otkaze u prethodnom periodu, kompanija je zaposlila 100 fakultetski obrazovanih stručnjaka.

Radnica Telekoma Srpske, koja je insistirala na anonimnosti, rekla nam je da je komisija koja je obavljala intervjue imala vrlo težak zadatak.

"Pojedini radnici bukvalno su plakali i čak nudili mito članovima komisije samo da ne bi dobili otkaz. Mnogi od njih imaju kredite i sadašnji posao im je prijeko potreban, odnosno jedini izvor prihoda", kaže ona.

Prema njenim riječima, radnici strahuju da se otkazi neće zaustaviti na ovome, odnosno da će ih biti još, kada matično preduzeće, Telekom Srbija, kupi Dojče telekom, koji će u RS primijeniti isti scenario kao u Hrvatskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: