"Deripaska da preuzme odgovornost"

Crnogorski premijer Milo Đukanović upozorio je većinskog vlasnika Rudnika boksita, ruskog biznismena Olega Deripasku da preuzme odgovornost za štrajk rudara.

Region

Izvor: B92

Utorak, 05.01.2010.

14:39

Default images

Đukanović je u izjavi podgoričoj "Pobjedi" ocenio da je to sada pre svega humanitarno pitanje jer je u pitanju zdravlje i život rudara. Više od 80 rudara nikškićkog rudnika štrajkuje osmi dan u jami Biočki stan zahtevajući isplatu zaostalih zarada i drugih prinadležnosti, pokretanje proizvodnje i poštovanje Kolektivnog ugovora.

Đukanović je optužio Deripasku da opstruiše napor Vlade Crne Gore koja pokušava da, kako je rekao, supstituiše ulogu neodgovornog vlasnika.

Premijer smatra "besprizornim" to što najvažniji predstavnici većinskog vlasnika Rudnika boksita Centralno evropske aluminijumske kompanije (CEAC) (čiji je vlasnik Oleg Deripaska), osim izvršnog direktora, sve ove dane u kojima, kako je rekao, deo njihovih zaposlenih štrajkuje pod zemljom ne nalaze za shodno da prekinu odmore i preuzmu odgovornost.

"Ne bih voleo da još jednom dodjem u situaciju da većinskom vlasniku objašnjavam da se državne institucije moraju poštovati, i da je to ne samo pitanje dobrog vaspitanja, već i zakonska obaveza domaćih i stranih investitora u Crnoj Gori", upozorio je Djukanović u izjavi podgoričkom dnevniku.

On je dodao da, kada se ta crta predje, tu više ne pomažu ni "obezbedjenja, ni arogancije bez pokrića".

Premijer je kazao i da razume to da je ključni razlog zbog kojeg rudari ne žele da izadju iz jame temeljno nepovjerenje prema CEAC-u.

"Zato sam u razgovoru sa predstavnicima rudara prihvatio da Vlada preuzme garancije za obećanja koja je CEAC dao", rekao je Djukanović izrazivši spremnost da to ponovi i u pisanoj formi.

Crnogorska vlada nedavno je sa vlasnikom CEAC-a potpisala ugovor o poravnanju, kojim se obavezala da će obezbediti garancije od 135 miliona evra za opstanak industrije aluminijuma u Crnoj Gori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: