Agrokomerc opet pred stečajem

Vlada Federacije BiH traži poseban zakon kojim bi se uredilo poslovanje Agrokomerca pa bi to bila prva kompanija u BiH kojoj zakon uređuje rad.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.09.2009.

08:26

Default images

Ministar poljoprivrede Federacije Bosne i Hercegovine Damir Ljubić predložio je vladi tog bosanskohercegovačkog entiteta pokretanje stečajnog postupka u Agrokomercu, jednoj od najvećih predratnih prehrambenih kompanija na području bivše Jugoslavije.

Agrokomerc je već tri godine platežno nesposoban, proteklih godina imovina i objekti su devastirani i opljačkani, akumulirani gubitak kompanije (155,4 miliona KM) već odavno je premašio kapital preduzeća (127,1 milion KM).

Protiv Agrokomerca se vodi čak 200 sudskih sporova zbog novčanih potraživanja, brojni objekti u posedu kompanije nisu uknjiženi kao Agrokomercovo vlasništvo, a oni koji jesu opterećeni su hipotekama.

Ljubićevu argumentaciju vlada FBiH nije prihvatila naredivši mu da predloži regulisanje duga kompanije prema penzionom fondu u iznosu od 35 miliona KM, duga prema zdravstvenom osiguranju od 15 miliona KM, duga poreznoj upravi, da se potraživanja radnika pretvore u vrednosne papire i da se pripremi prijedlog posebnog zakona o Agrokomercu.

Resorni ministar upozorio je federalnog premijera Mustafu Mujezinovića da bi donošenje takvog zakona bio presedan. On kaže kako je postojećim propisima regulisano poslovanja svakoga privrednog subjekta, pa tako i Agrokomerca, te da nema potrebe donositi poseban zakon o poslovanju jedne kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: