Visoke plate funkcionera u ex-Yu

Plate slovenačkih i hrvatskih političkih čelnika su najveće u poređenju sa njihovim kolegama iz drugih bivših jugoslovenskih republika.

Region

Izvor: B92

Subota, 11.04.2009.

13:21

Default images

One su, ipak, i dalje drastično manje u poređenju sa sumama koje primaju politički lideri narazvijenijih zemalja Evropske unije (EU) ili zvaničnici u Samoj uniji.

Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković imaju, u poredjenju sa primanjima drugih lidera u regionu, dosta skromna primanja, jer su njihove mesečne plate oko 1.200 evra, što je tri do četiri puta manje u odnosu na primanja njihovih kolega iz Slovenije i Hrvatske.

Predsednici vlada u Hrvatskoj i Sloveniji zarađuju više od 3,3 hiljade evra mesečno, dok je plata hrvatskog predsednika Stjepana Mesića, nakon šestoprocenog rasta u februaru, uvećana na oko četiri hiljade evra.

Predsednik Hrvatskog sabora Luka Bebić ima mesečna primanja od 3.500 evra, što znači da u tom periodu zaradi oko tri i po puta više nego predsednica srpskog parlamenta. Banjalučke "Nezavisne novine" navode da premijer RS Milorad Dodik zarađuje oko 2,5 hiljade evra mesečno. Članovi Predsedništva BiH za svega polovinu svog mandata mogu da zarade približno 60 hiljada evra, dok se primanja premijera Federacije BiH i ministara u federalnoj vladi kreću oko hiljadu evra.

Crnogorski predsednik Filip Vujanović mesečno prima nešto više od hiljadu evra, dok je startna plata premijera Mila Đukanovića neznatno manja od te sume. Ministri u Đukanovićevoj vladi dobijaju mesečno, u vidu plate, između 700 i 1.100 evra, u zavisnosti od visine minulog rada, a slična su i primanja vodećih skupštinskih funkcionera u Crnoj Gori.

Prilično niske plate crnogorski funkconeri nadoknađuju, najčešće, dodatnim primanjima u upravnim odoborima domaćih preduzeća, a naknade za taj angažman se kreću i do hiljadu evra mesečno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: