STO: Ukrajina negira da blokira CG

Ambasadorka Ukrajine u Crnoj Gori Oksana Slusarenko negirala je ocene da je ta zemlja dovela u pitanje prijem Crne Gore u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO).

Region

Izvor: B92

Utorak, 10.02.2009.

08:25

Default images

Slusarenkova je kazala da je Ukrajina "zainteresovana" da sa Crnom Gorom što pre zaključi bilateralne pregovore, što bi Crnoj Gori omogućilo prijem u STO.

Prijem Crne Gore u STO bio je planiran za 3. februar ove godine, ali je iz vlade saopšteno da je Ukrajina, "zahtevom za bilateralne pregovore" o carinama za robe i usluge "zaustavila verifikacionu proceduru i otvorila nove pregovore sa neizvesnim ishodom".

"Ukrajina radi po pravilima i ugovorima STO-a i ne želi da napravi štetu svojim interesima i interesima drugih zemalja", kazala je Oksana Slusarenko i navela da njena zemlja "mora da prati svoje interese", jer je "zainteresovana za pristup na crnogorsko tržište roba i usluga".

Ona je navela da su u pitanju različiti ekonomski interesi dve zemlje, tako da nema razloga da bilo ko bude proglašen krivim, "jer pregovori idu svojim tokom."

Ambasadorka Ukrajine je kazala da između dve države nema "političkih prepreka" i da je njena zemlja zainteresovana za "intenziviranje političkog dijaloga" sa Crnom Gorom.

Komentarišući navode da je Ukrajina u poslednjem trenutku, pred kraj verifikacione procedure za prijem Crne Gore u STO, otvorila pregovore, Slusarenkova je navela da je njena zemlja 16. maja, kada je primljena u tu organizaciju, izrazila interes za pregovore.

Crna Gora je uspešno završila pregovore sa članicama STO i zaključila sporazume sa SAD, Evropskom unijom (EU), Kinom, Norveškom, Brazilom, Švajcarskom, Japanom i Kanadom.

Prethodne sedmice su u Ženevi neuspešno okončani pregovori sa Ukrajinom, sa kojom Crna Gora nema značajniji obim trgovinske razmene. Razmena je u prošloj godini iznosila oko četiri miliona dolara.

Iz crnogorske vlade je tada saopšteno da su zahtevi Ukrajine za snižavanje carina za poljoprivredne i industrijske proizvode "nerealni", i da Crna Gora "mora da zaštiti svoju proizvodnju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

22 h

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

15 h

Podeli: