Aerodrom Trebinje čeka investitore

Austrijske firme zainteresovane za učešće u izgradnji aerodroma Trebinje, projektu za koji Republika Srpska traži investitore

Region

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 22.05.2007.

10:55

Default images

Austrijska kompanija "Erport konsalting Viena" (Airport Consulting Vienna - ACV) prošle godine je pobedila na tenderu i dobila posao izrade studije izvodljivosti, koja je sada završena.

ACV sada, prema rečima direktora Volfganga Edelmana, razmišlja o tome da bude koinvestitor u izgradnji aerodroma.

"Dalje delovanje zavisi od vlade. Mi smo u svakom slučaju zainteresovani da zajedno sa jednim jakim partnerom investiramo", rekao je Edelman.

Projekat izgradnje aerodroma u Trebinju procenjuje se na oko 200 miliona evra. Edelman je istakao da je već bilo razgovora sa eventualnim koinvestitorima "među kojima su brojna preduzeća iz građevinarstva".

Predstavnici bečkog aerodroma VIC izjavili su da su upoznati sa projektom izgradnje aerodroma u Trebinju i da trenutno ne žele da se izjašnjavaju o mogućem učešću u tom poduhvatu.

Međutim, bečki dnevnik napominje da je ACV do 2001. bila sestrinska firma VIC-a, tako da se ne isključuje mogućnost da bi ova velika kompanija mogla biti koinvestitor.

Najveća prednost aerodroma u Trebinju bio bi njegov izuzetno povoljan položaj pošto je manje od 30 kilometara udaljen od najznačajnih turističkih centara u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

U aerodrom će, prema preliminarnim proračunima, u prvih deset godina biti uloženo oko 160 miliona evra, a u narednih petnaestak godina još toliko, dok je isplativost projekta predviđena u periodu od osam do deset godina.

Aerodrom u Trebinju bio bi direktna konkurencija vazdušnoj luci u Dubrovniku, koja važi za jednu od najskupljih u regionu, i preko koje je prošle godine prošlo 1,12 miliona putnika.

Predstavnici opštine Trebinje su ponudili Hrvatskoj i dubrovačkom aerodromu učešće u vlasništvu nad aerodromom u Trebinju, jer bi on mogao da rastereti deo saobraćaja ka Dubrovniku.

Naime, zbog blizine mora i jakih vetrova pista na Ćilipima se zatvara, pa bi aerodrom u Trebinju mogao da prihvati avione koji ne bi mogli da slete u Dubrovnik.

Iako hrvatska strana za sada nije odgovorila, predstavnik dubrovačkog aerodroma je izjavio da su oni uvereni da će moći da izađu na kraj sa svakom konkurencijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: