Nekretnine na Balkanu hit u Češkoj

Najnoviji investicioni hit u Češkoj su nekretnine i preduzeća na Balkanu i to u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji.

Region

Izvor: B92

Petak, 26.01.2007.

13:52

Default images

"Česi kupuju na Balkanu kao ludi. Nekretnine su tamo relativno jeftine", rekao je Vit Klima iz agencije koja je specijalizovana za nekretnine u inostranstvu. Najatraktivnija su primorska područja Crne Gore, gde češki stručnjaci prognoziraju da se godišnje vraća oko 20 odsto uložene sume, a takva rentabilnost bi trebalo da se održi najmanje do 2010. godine.

Priliku da se novac povoljno uloži Česi vide ne samo u nekretninama, već i u privredi. "Raste interesovanje čeških preduzeća za investicije u mašinogradnju u Srbiji", kaže Aleš Ržihaček iz češke agencije za podršku trgovini ČehTrejd.

Zapadni Balkan predstavljen je kao primamljivo mesto za ulaganje novca i u velikim plaćenim oglasima u češkim medijima.

Makedonija se u toj kampanji promoviše kao poslovni raj sa jednostavnim poreskim sistemom i niskim stopama, i brzom i prostom procedurom za osnivanje firme.

"To može da bude dobar poslovni potez, ali pošto je reč o još uvek nestabilnom tržištu u razvoju, poželjno je da na Balkanu Česi imaju partnera koji tu sredinu dobro poznaje", upozorava šef jedne od čeških većih agencija za promet nekretnina Petr Vosmik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: