Utorak, 20.10.2009.

10:01

Rusima 51% gasovoda i skladišta

Prema danas potpisanim sporazumima, udeo Gasproma u preduzećima za gradnju Južnog toka i skladišta u Banatskom dvoru biće 51 odsto, a Srbijagasa 49 procenata.

Izvor: Tanjug

Default images

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler potpisali su ugovor o formiranju zajedničkog preduzeća za skladište gasa "Banatski dvor" i aneks Ugovora o gasovodu "Južni tok".

"Završeni su pregovori u vezi Banatskog dvora i to je danas formalizovano, a napravili smo malo usaglašavanje kada je u pitanju probijanje rokova vezanih za izgradnju gasovoda Južni tok", izjavio je Bajatović i dodao da je u pitanju "popravka" rokova iz ugovora o Južnom toku.

Zajedničko rusko-srpsko preduzeće za izgradnju dela gasovoda Južni tok kroz Srbiju biće registrovano u narednih 30 dana. Miler je rekao da je "Južni tok strateški važan projekat za energetsku bezbednost Evrope i taj projekat će biti realizovan do kraja 2015. godine". Formiranje zajedničkog preduzeća Srbijagasa i Gasproma za modernizaciju podzemnog skladišta gasa Banatski dvor predstavlja jedan od tri elementa naftno-gasnog aranžmana, koji je krajem prošle godine potpisan između Srbije i Rusije. Zajedničkim ulaganjem srpske i ruske strane trebalo bi da bude obezbeđeno da kapacitet skladišta Banatski dvor iznosi minimalno 800 miliona metara kubnih gasa.

Osim formiranja zajedničkog preduzeća za modernizaciju Banatskog dvora, naftno-gasnim aranžmanom je obuhvaćeno i formiranje zajedničkog preduzeća za izgradnju dela gasovoda Južni tok kroz Srbiju. Sedište te kompanije biće u Švajcarskoj, a kako je ranije izjavio direktor Srbijagasa papiri za registraciju te kompanije su u toj državi i čeka se na završetak uobičajene procedure za registraciju. To preduzeće će treba da izradi studiju izvodljivosti i da se bavi izgradnjom gasovoda u dužini od 450 kilometara kroz Srbiju.

Memorandum o razumevanju za izgradnju podzemnog skladišta gasa Banatski dvor, koji je potpisan u sklopu naftno-gasnog aranžamana predviđa da udeo Gasproma u zajedničkom preduzeću bude 51 odsto, a Srbijagasa 49 odsto.

Dogovoreno je da Srbijagas ima 49 odsto vlasništva u zajedničkom preduzeću sa Gaspromom za modernizaciju podzemnog skladišta gasa Banatski dvor, uz mogućnost da u narednih 25 godina na koliko će ugovor biti potpisan, Srbijagas ima pravo da kupuje dodatne akcije tog preduzeća od Gasproma, dok Gaspromu takva mogućnost nije ostavljena.

Prilika za dodatne investicije

Ministar energetike Petar Škundrić kaže da je tokom razgovora sa ruskim ministrom za vanredne situacije Sergejem Šojguom bilo reči i o mogućnostima saradnje u oblasti koršićenja ruskih tehnologija i investicija u oblasti izgradnje gasnih elektrana i toplana i korišćnja gasa za dobijanje veštačkog đubriva u Azotari Pančevo.

Škundrić je izrazio zadovoljstvo, ne samo zbog potpisanih ugovora oko energetskog aranžmana, nego i zbog toga što se već pristupilo njihovoj realizaciji i naglasio da je rekonstrukcija Hidroelektrane "Djerdap" počela i da će rokovi za realizaciju ugovora biti ubrzani.

Ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić je istakao važnost realizacije projekata u okviru Ministarstva za infrastrukturu i posebno naglasio značaj izgradnje Kargo centra u bilizini Aerodroma "Nikola Tesla", pronalaženja strateškog partnera za Jat, kredita za "Železnice Srbije", infrastrukturnih projekata i izgradnje beogradskog metroa.

Zamenik premijera i ministar policije Srbije Ivica Dačić i Šojgu, na zajedničkoj konferenciji za novinare, ocenili su da postoji niz mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje dve države i kao oblasti za zajedničku saradnju naveli infrastrukturne projekte, naučno-tehnološku oblast, kulturu i druge.

Posle osmog zasedanja Međuvladinog srpsko-ruskog Komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku sradnju, Dačić je istakao i da postoji spremnost ruske strane da građevinske firme iz Srbije učestvuju u izgradnji objekata za zimsku Olimpijadu u Sočiju, 2014. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: