Da li ovo znači da više nema gledanja u nebo?

Ministarstvo poljoprivrede će, nakon procene štete koju je nanela suša, predložiti konkretne mere za pomoć agraru, kaže ministar Branislav Nedimović.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 24.08.2017.

17:05

Da li ovo znači da više nema gledanja u nebo?
(Foto: Thinkstock)

On je tokom rasprave o izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, poslanike obavestio da su već obavljeni razgovori sa poslovnim banakama u vezi s plaćanjem finansijskih obaveza koje poljoprivredna gazdinstva ili zadruge imaju po osnovu subvencionisanih ili komercijalnih kredita.

A u okviru mera protiv suše ministar je kao najvažniju pomenuo izgradnju sistema za navodnjavanje, gde, dodao je, postoje četiri projekta, a sutra kreće još pet.

"Neki su dvonamenski sistemi koji služe za odvodnjavanje i navodnjavanje, dok su drugi regionalni sistemi, poput kanala Tisa-Palić", naveo je Nedimović.

Najavio je da će se naročito insistirati na sistemu osiguranja poljoprivredne proizvodnje jer kaže da sada imamo tek 10,5 odsto poljoprivrednih površina koje su pokrivene sistemom osiguranja.

Ministar kaže i da država subvencioniše sa 40 odsto premije za osiguranje.

Nedimović navodi i da u ovom trenutku u Srbiji ima 1.300 protivgradnih stanica, ali da je cilj novi digitalni sistem protivgradne zaštite kako bi se omogućio najveći mogući stepen preventive.

Najavio je i da se priprema zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju poljoprivrednika, na čemu se radi s Ministarstvom zdravlja.

Poljoprivrednici iz Srbije moći će početkom početkom decembra, nakon nekoliko godina, da koriste 175 miliona evra iz pretpristupnih IPARD fondova EU, a moći će da računaju i na 50 miliona evra iz budžeta Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: