Država opet nudi PKB, Lidl za ha dao 700.000 EUR

Ministarstvo privrede objavilo je javni poziv investitorima za privatizaciju PKB-a i zavisnih društava.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2017.

11:27

Država opet nudi PKB, Lidl za ha dao 700.000 EUR
Foto: Thinkstock

Javni poziv traje do 17. februara, a pismo o zainteresovanosti treba da sadrži osnovne podatke o investitoru, iskazan interes za učešće u postupku, predlog modela privatizacije, investicioni program, okvirni plan poslovanja, broj zaposlenih...

Na prodaju su ponuđeni PKB i zavisna društva u koja spadaju Poljoprivredna avijacija, EKO - LAB, PKB Agroekonomik i Veterinarska stanica.

Inače, Skupština Beograda odlučila je u septembru 2016. da se državi prenesu akcije PKB-a koje su u vlasništvu grada, a Agencija za privatizaciju objavila je u decembru 2015. javni poziv za prodaju imovine PKB, ali na otvaranju ponuda u martu 2016. nije bilo zainteresovanih.

Nakon toga prodaja je obustavljena i naložena je nova procena vrednosti kapitala.

Prema ranijim podacima, Korporacija PKB vlasnik je 1.400 hektara građevinskog i 5.200 hektara poljoprivrednog zemljišta. U PKB-u i zavisnim preduzećima ima oko 2.000 zaposlenih.

PKB je 2015. prodao kompanijama MPC i "Lidl" ukupno pet hektara poljoprivrednog zemljišta u građevinskoj zoni, kod naselja Greda i Borča, za 700.000 evra po hektaru.

Za PKB su zainteresovane kineske kompanije i kompanija Al Dahra iz UAE, sa čijim je predstavnicima premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao u sredu u Davosu o modelu privatizacije te korporacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: