Jača saradnja Vojvodine i Japana

Predsednici Vlade i Skupštine Vojvodine Bojan Pajtić i Ištvan Pastor razgovarali su sa ambasadorom Japana u Srbiji Masafumijem Kurokijem.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 22.04.2014.

18:08

Default images

Kako je saopšteno iz pokrajinskih institucija, razgovaralo se o daljem razvoju i unapređenje privredne saradnje dve vlade.

U okviru prve zvanične posete novoimenovanog ambasadora Japana Vojvodini, istaknuto je da su japanske kompanije zainteresovane za ulaganje pre svega u oblast agroindustrije, jer je Vojvodina razvijeno poljoprivredno područje.

Mogućnost za saradnju postoji i u energetskom sektoru, automobilskoj, hemijskoj i farmaceutskoj industriji.

Pajtić je rekao da je Vojvodina atraktivno područje za strane investitore zbog infrastrukturno dobro opremljenih industrijskih zona, ali i zbog podsticaja koje pokrajinska administracija daje investitorima.

Kuroki je naveo da je dosadašnja saradnja Japana sa Srbijom i Vojvodinom bila dobra, ali da postoji prostor za jačanje partnerstva u oblasti privrede i privlačenja japanskih investitora.

Ambasador je najavio proširenje saradnje i u oblasti obrazovanja i kulture, i istakao kao važne napore Vojvodine za očuvanje i promociju multietničnosti i multikulturalnosti.

Vlada i narod Japana česti su donatori u Vojvodini, a uz pomoć tih donacija rekonstruisano je i opremljeno više bolnica, škola, fiskulturnih sala i ustanova kulture.

I Vučević razgovarao sa Kurokijem

Sa Kurokijem se sastao i novosadski gradonačelnik Miloš Vučević koji je pri tom poručio da je Novi Sad veoma pogodno mesto za investiranje.

Poželevši dobrodošlicu Kurokiju, u njegovoj prvoj zvaničnoj poseti Novom Sadu, Vučević je ukazao na značaj nesebične podrške japanskog naroda našoj zemlji, kao i tom gradu, kroz brojne donacije u raznim oblastima, navedeno je u saopštenju iz Kabineta gradonačelnika.

Ističući uspešnu saradnju grada i Japana, Vučević je podsetio na potpisani sporazum između Univerziteta u Novom Sadu i Univerziteta u Jokohami, a Kuroki se, povodom uspešne saradnje sa novosadskom Gimnazijom “Jovan Jovanović Zmaj“, interesovao i o mogućnosti uvođenja japanskog jezika u srednje škole.

Kako se dodaje u saopštenju, ambasador Japana je zahvalio na pomoći koja je prikupljena u Novom Sadu 2009. godine, kada je snažan zemljotres pogodio njegovu zemlju.

Kuroki je napomenuo da Novi Sad ima dobre mogućnosti za razvoj i saglasio se sa Vučevićem da bi dosadašnju saradnju u obrazovanju, kulturi, razmeni studenata, trebalo unaprediti i u oblastima poput poljoprivrede, nauke, IT industrije i turizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: