Rad na određeno kamen spoticanja

Ministarstvo rada predstavilo je Nacrt zakona o radu.

Izvor: B92

Utorak, 22.10.2013.

20:47

Default images

Dobili su ga sindikati i poslodavci, kao i sva ministarstva, pa bi konačni tekst trebalo da bude preciziran kada se usaglase stavovi svih zainteresovanih strana.

Zbog toga sada neke odredbe nisu precizirane - poput dužine rada na određeno vreme, oko čega je neslaganje poslodavaca i sindikata najveće.

Dugo iščekivani Nacrt zakona o radu, koji je nadležno ministarstvo napravilo uz sugestije Ministarstva privrede, sindikati i poslodavci dobili su u utorak, ali i jedni i drugi najavljuju sastanke posle kojih će izneti precizne primedbe.

Dragan Zarubica iz Savez samostalnih sindikata Srbije smatra da novi zakon pokušava da smanji prava radnika i smanji troškove poslodavcima, pre svega kad su pitanju otpremnine, sindikalni predstavnici, kolektivni ugovori i agencije sa kojima će radnici sklapati ugovore.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije smatra da sada po prvi put da iz Vlade stižu izmene Zakona o radu koje populističke i koje mnogo bolje shvataju realnost.

Ipak, i poslodavci upozoravaju da je uvođenje agencija sa kojima radnici potpisuju ugovore da bi ih one upućivale drugim poslodavcima, područje koje se mora precizno urediti, jer su zloupotrebe moguće. Da li će rad na određeno umesto jedne trajati tri godine, ni u nacrtu zakona nije razrešeno.

"Mislimo da to nije dobro i da je srpski radnik dovoljno propatio, da bi smo ga ponovo doveli u situaciju da tri godine bukvalno ne živi, da ne može da uzme kredit da ne može da planira budućnost", kaže Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Nebojša Atanacković smatra da je moguće da čak pred Vladu i Skupštinu Srbije dođe predlog zakona sa određenim alternativama.

"Ali se nadam da ovog puta da poslanici neće u tolikoj meri amandmanima promeniti zakon da ne bude prepoznatljiv", ističe Atanacković.

U nacrtu je precizirano da će radnici otpremninu dobijati samo za staž kod poslednjeg poslodavca. Očekuje se da će oni zbog toga radije zapošljavati iskusne radnike, koje su zbog otpremnina, ranije izbegavali.

Takozvani fleksibilni rad - od kuće, u paru ili pozajmljivanjem radnika drugom poslodavcu, nova je mogućnost. Da će otpuštanje sa novim zakonom biti lakše, saglasni su i poslodavci i sindikati, ali ne veruju da će doneti i brže i masovnije zapošljavanje jer to, podsećaju, malo zavisi od Zakona o radu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: