Kompanije gde je posao uživanje

Uprkos tome što je položaj radnika u Srbiji veoma loš, postoje i kompanije koje se trude da njihovi zaposleni uživaju u poslu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.05.2013.

11:58

Default images

Mogućnost da na poslu možete da prilegnete, da odigrate partiju stonog fudbala, ili neke video igrice, skoro da zvuči kao san. Ipak, ima i onih srećnika, uglavnom zaposlenih u međunarodnim kompanijama, kojima je to poslovna svakodnevica.

Rad u najvećoj softverskoj kompaniji na svetu za 28-godišnjeg Nevena Tubića bio je san. Pre manje od godine uspeo je i da ga ispuni i zaposli se u razvojnom centru Majkrosofta.

"Bukvalno je došlo do jednog 'vau efekta', koji traje još uvek kod mene. Raditi sa ljudima u 2.000 kvadrata gde vam je svako dostupan na bukvalno 30 sekundi, gde ovakav raspored naših buteva odaje prisniju atmosferu, gde komunikacija ne predstavlja problem, nešto je što ja prvi put srećem u životu", kaže Neven.

Neposredna komunikacija, fleksibilno radno vreme, ali i to što u toku radnog dana mogu da se osveže voćem ili predahnu prednost je rada u ovakvoj kompaniji.

Slična situaciji je i u duvanskoj kompaniji Japan Tobako, gde na poziciji kadrovskog menadžera već pet godina radi Maja Andrić.

Osnovni cilj im je, kako kaže, sklad između poslovnog i privatnog života zaposlenih.

"Četiri puta nedeljno ovde kod nas u kancelariji u pet sati počinju različite aktivnosti kao što je joga, kao što je ples, koji finansijski podržava naša firma", kaže Maja Andrić.

"Osim toga imamo fudbalski tim, košarkaški tim, leti idemo na Adu, imamo odbojku na pesku, ping pong može da se igra takođe i u kancelariji u toku radnog dana. Nalazimo se u jednom prelepom prostoru, ovo je naša biblioteka, gde zaposleni mogu da se posluže literaturom", navodi ona.

I ne samo knjigama i časopisima, već i video igricama... Ipak ovakve slike u Srbiji su i dalje samo izuzetak, upozorava Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

"Položaj radnika u novijoj srpskoj istoriji nikada nije bio gori. Ono na šta se najčešće žale su izuzetno male zarade, pogotovo u privatnom odnosno u realnom sektoru, pa i te takve male zarade nisu redovne", podseća Savićeva.

"Mislim da je Srbija jedna od retkih evropskih država u kojoj raditi ne znači i primati zaradu. I to je osnovni problem", ocenjuje ona.

I to je samo početak problema. Nepotpisivanje ugovora, prebacivanje na lošije radno mesto ili na mesto koje je udaljeno od sedišta kompanije, dupliranje norme bez povećanja zarada samo su deo srpskog poslovnog folklora.

Ukoliko se zaposleni i pobuni, dočeka ga već uobičajena opaska: "Budi srećan što uopšte imaš posao".

Ipak, lepo je znati da neki od nas jesu srećni na poslu, i to ne samo zbog činjenice da ga imaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: