Siva ekonomija je klopka

Srbija bi suzbijanjem sive ekonomije mogla da poveća poreske prihode za 33 milijarde dinara.

Izvor: B92

Sreda, 20.03.2013.

12:37

Default images

Odnosno za oko jedan odsto bruto domaćeg proizvoda u naredne tri godine, pokazala je studija koju su danas predstavili Američka agencija za medjunarodni razvoj USAID i Fondacija za razvoj ekonomske nauke.

Na predstavljanju studije u hotelu Hajat, istaknuto je da je siva ekonomija u Srbiji opala sa 33,2 odsto u 2001. godini, na 30,1 odsto BDP-a u 2010. gopdini.

Rezultati pokazuju da je siva ekonomija u Srbiji opadala tokom perioda ekonomskog rasta, a da je potom od početka ekonomske krize, ostala skoro nepromenjena.

Zamenik ambasadora SAD Li Licenberger istakao je da je utvrdjeno da su glavni razlozi za poslovanje u sivoj ekonomiji - visoko poresko opterećenje rada, složene poreske procedure, kao i visok nivo tolerancije za rad u sivoj zoni.

Prema njegovim rečima, zbog poslovanja privrede u sivoj ekonomiji, vlada gubi poreske prihode, a slabi i efikasnost progama ekonomske podrške, dok preduzeća koja posluju u sivoj zoni, ostaju nedovoljno razvijena i nestabilna.

Jedna od autroki studije profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Gorana Krstić, naglasila je da siva ekonomija nanosi direktnu štetu javnim finansijama zemlje, što je još vidljivije u uslovima krize.

Kako je navela, siva ekonomija može kraktoročno da poboljša životni standard najugroženijih, ali na dugi rok predstavlja klopku za njih, jer umesto da uklanja, produžava njihovo siromaštvo.

Kako su naveli stručnjaci za tu oblast, od zemalja u okruženju, veću sivu ekonomiju imaju samo Rumunija i Bugarska.

Statistika sive ekonomije

Oko 28% privrednih subjekata u Srbiji se bave sivom ekonomijom

1/4 PDV obveznika plaćanja obavljaju gotovinski, dok 1/5 ima neformalno zaposlene, odnosno radnike koji nisu potpisali ugovore

Prema istraživanjima USAID-a, sivoj ekonomiji najskloniji su:

preduzetnici -(30,7%),

mlade firme- (32,1%),

Najviše onih koji izbegavaju plaćanje poreza ima u Centralnoj Srbiji, (33

Od privrednih grana, najviše sive ekonomije ima u:

-građevinarstvu (43%),

-poljoprivredi (34%),

-ugostiteljstvu i saobraćaju (33%)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: