Ponedeljak, 17.09.2012.

13:53

Sutra u Skupštini o rebalansu

Skupština Srbije sutra će raspravljati o Predlogu rebalansa budžeta Srbije za 2012.

Izvor: Beta

Default images

Prihodi republičkog budžeta za 2012. godinu rebalansom su planirani na 829,6 milijardi dinara, a rashodi na 1.033 milijarde dinara.

Kako je ranije kazao ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić, rebalans i paket mera za stabilizaciju javnih finansija omogućiće da se budžetski deficit obori sa 7,1 odsto BDP (235 milijardi dinara), na 6,2 odsto BDP.

Rebalansom je predvidjeno da od ukupnih primanja budžeta poreski prihodi iznose 700,6 milijardi dinara ili 84,5 odsto, a neporeski prihodi 127,4 milijarde ili 15,4 odsto ukupnih primanja budžeta.

Ostatak obuhvataju donacije u vrednosti 1,6 milijardi dinara, što čini 0,2 odsto ukupnih prihoda.

Očekuje se da će prihodi budžeta na osnovu povećanje stope poreza na dodatnu vrednost (PDV) za 18 na 20 odsto biti veći za 7,8 milijardi dinara i da će izmene akciza na naftne derivata doneti 2,8 milijardi dinara, a na duvan dodatnih četiri milijarde.

Prema podacima Ministarstva finansija i privrede, na rashodnoj strani budžeta najviše su povećani troškovi za plaćanje kamata, za šta će biti izdvojeno 11 milijardi dinara više nego što je bilo prvobitno planirano.

Bužet za poljoprivredu je rebalansom povećan za 10 milijardi dinara, a deo budžeta za socijalnu zaštitu za sedam milijardi dinara. Privreda će rebalansom dobiti 4,7 milijardi dinara, a šest milijardi dinara je predvidjeno za isplatu obaveza fabrici Fijat automobilie Srbija, zajedničkom preduzeće države sa italijanskim Fijatom.

Potrebna sredstva za finansiranje budžetskog deficita, nabavku finansijske imovine i otplatu glavnice dugova domaćim i stranim kreditorima iznose 562,6 milijardi dinara, navodi se u rebalansu budžeta.

Planirano je da se iz kredita banaka, multilateralnih finansijskih institucija i stranih vlada obezbedi do 109,5 milijardi dinara, emitovanje državnim hartijama od vrednosti 360,9 milijardi dinara, a od emisije evroobveznica najviše 92,3 milijarde dinara.

Ta planirana primanja po osnovu zadužuvanja veća su od sredstava potrebnih za finansiranje deficita, otplatu duga i nabavku finansijske imovine za 43,97 milijardi dinara, što predstavlja pozitivnu promenu stanja na računu.

U obrazloženju rabalansa se navodi da su revidirane i osnovne mekroekonmske pretpostavke i da se će stopa realnog pada BDP Srbije u 2012. biti 0,5 odsto, a stopa inflacije 9,1 procenat. Prvobitni budžet je usvojen uz očekivani rast BDP od 1,5 odsto u 2012.

Navodi se i da će pad privredne aktivnosti usloviti pad zaposlenosti u 2012. godini od 1,5 odsto, a da će investicije pasti za 6,5 procenata i lična potrošnja za 0,9 odsto. Ocenjeno je i da će državan protrošnja rasti po stopi od pet odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: