Dinar pao, bez pojeftinjenja goriva

Pad dinara u odnosu na evro sprečio je da ovih dana pojeftini gorivo u Srbiji, saznaje Danas.

Izvor: B92

Petak, 25.05.2012.

18:43

Default images

"Cena nafte na svetskim berzama je pala. Time su se stvorili uslovi da se snize i maloprodajne cene benzina u Srbiji. Međutim, u međuvremenu je dinar oslabio u odnosu na evro što je anuliralo efekat sniženja cena sirove nafte", kaže Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih pumpi.

On objašnjava da su zbog toga veleprodajne cene naftnih derivata ostale iste što vlasnicima benzinskih pumpi uskraćuje mogućnost da snize maloprodajne cene.

"Da nije bilo pada kursa dinara gorivo bi pojeftinilo za tri do četiri dinara", naglašava Tatić i dodaje da u slučaju da se kurs dinara ne stabilizuje može doći i do povećanja maloprodajnih cena benzina.

Ekspert za energetiku Nebojša Atanacković takođe ističe da je pad kursa dinara sprečio pojeftinjenje goriva u Srbiji.

"Tačne su informacije da su cene sirove nafte pale. Međutim dinar je oslabio i nisu se stekli uslovi za pojeftinjenje. Ono što u naftnom biznisu posebno treba pratiti je i kretanje cena dolara. To se kod nas često zaboravlja i gleda se samo na odnos dinara i evra ali je potrebno posmatrati i odnos dinara prema dolaru. Sve se to u velikoj meri odražava na kretanje maloprodajnih cena benzina u našoj zemlji", objašnjava Atanacković.

On ističe da postoji ozbiljna pretnja da u slučaju daljeg slabljenja dinara gorivo i poskupi. Atanacković naglašava da bi u tom slučaju veleprodajne cene naftnih derivata koji se proizvode u rafineriji u Pančevu ostale iste ali da bi cene uvoznih benzina bile skuplje nego što je to slučaj sada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: