I u SAD sada rekordno skupo gorivo

Prosečna cena goriva je dostigla rekordni nivo u Sjedinjenim Američkim Državama u ovoj godini i sada iznosi 3,80 dolara za galon benzina (3,78 litara).

Izvor: B92

Sreda, 14.03.2012.

19:27

Default images

Tokom vikenda cena je porasla za dodatnih pet centi, a od početka godina za čak 52 centa, pa stručnjaci procenjuju da bi prosečna cena u narednih mesec dana mogla da naraste na čak 4,25 dolara po galonu.

Vozači u više saveznih država već plaćaju benzin oko četiri dolara, dok je najniža cena goriva u Vajomingu 3,30 dolara za galon. Poslednji skok cene benzina je postao jedna od glavnih tema predizborne predsedničke kampanje, gde su republikanski kandidati oštro napali predsednika Baraka Obamu iz Demokratske stranke, da nije učinio dovoljno na obuzdavanju visokih cena.

Predsednik Obama je uzvratio da republikanci nude nerealna rešenja, kada kažu da će oni vratiti cenu benzina na 2,5 dolara po galonu.

Obama je kazao i da je proizvodnja nafte u Americi dostigla najviši nivo u poslednjih osam godina, ali da samo povećanje neće biti dovoljno da se cene snize, već će biti potrebno da se promene navike Amerikanaca i da bude smanjeno korišćenje goriva.

"Sa samo dva odsto rezerva svetskih zaliha nafte, mi ne možemo sami da utičemo na niže cene, a pogotovo ne kada trošimo 20 odsto celokupne svetske nafte", istakao je američki predsednik.

Cene goriva poslednje četiri godine konsantno rastu u SAD, pa je krajem 2008. cena iznosila svega 1,61 dolar po galonu, a sada je skoro dva i po puta viša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: