Posla će biti samo duž Koridora 10

Otvaranju novih radnih mesta mogu da se nadaju samo stanovnici duž Koridora 10. Redovnu platu dobijaće 3.500 nezaposlenih Nišlija, 1.500 Leskovčana

Izvor: B92

Petak, 09.03.2012.

09:52

Default images

Poslu mogu da se nadaju samo stanovnici duž ”Koridora 10” jer će novi pogoni u najbližoj budućnosti nicati uglavnom uz auto-put.

Redovnu platu tako će početi da zarađuje najmanje 3.500 budućih radnika u Nišu, 1.800 u Subotici, 1.500 u Leskovcu, 1.300 u Prokuplju. Najviše radnih mesta, sudeći prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, održalo se u Pomoravskom okrugu, odnosno Velikom Gradištu, Požarevcu, Golupcu, Kučevu, a pojedini gradovi, kao što su Sremska Mitrovica, Rača, Batočina, Sremski Karlovci i Sjenica beleže i skroman rast zaposlenosti!

I Vlada Republike Srbije je, zarad podsticaja zapošljavanja, još 2006. donela Uredbu o privlačenju direktnih investicija u kojoj su detaljno pobrojani kriterijumi za dodelu subvencija.

Prednost je data elektronskoj i industriji automobila, ali i informacionim tehnologijama.

Drugi kriterujum je područje. Ako se ulaže u devastirane krajeve gde je nivo razvoja ispod 50 odsto republičkog proseka, podsticaji su duplo veći. A Vlada RS je ovom spisku, u maju prošle godine, dodala i četiri grada ”od posebnog značaja” - Novi Pazar, Kraljevo, Niš i Zaječar.

Poslodavci i privrednici u Srbiji ne spore da je svaki podsticaj zapošljavanju više nego dobrodošao, ali ukazuju i na drugu stranu medalje.

Inostrane kompanije nesumnjivo doprinose većem izvozu i tome da najobrazovaniji ostaju u Srbiji, ali statistika pokazuje i loše strane jer svako novo radno mesto koje otvori strani poslodavac utiče da se ugasi devet u domaćoj privredi:

"U Srbiji je 2008. na 1.000 novih radnih mesta kod stranog investitora, zatvoreno 2.500 u domaćoj privredi. A danas je još drastičnija situacija, pa se na 1.000 otvorenih mesta zatvori čak 9.870" , priča Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije.

Poslodavci kao krivca navode ”lošu državnu taktiku” po kojoj se mala i srednja preduzeća opterećuju ogromnim dažbinama zbog kojih postaju sasvim nekonkurentna na tržištu i zato ”klize” u sivu ekonomiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: