NBS "tera" banke da podignu kamate

Bankari upozoravaju da najavljene mere Narodne banke Srbije (NBS) podižu cenu zaduživanja. Podizanje obavezne rezerve, tvrde nadležni, znači skuplje kredite.

Izvor: B92

Petak, 21.10.2011.

04:35

Default images

Izmena pravila poslovanja značiće, tako, da na 100.000 evra depozita klijenta, banka mora, kao obaveznu rezervu, na poseban račun da izdvoji 25 odsto.

Za sada je kod centralne banke "zamrznuto“ 2,5 milijardi evra banaka. To, prema tvrdnji Srđana Cekića, predsednika IO Poštanske štedionice, znači i da će prosečna kamata na štednju u Srbiji morati da se poveća sa sadašnjih pet, na oko 6,5 odsto.

"S druge strane, prinuđena je da poveća i kamatu na kredite za isti iznos rezervisanja, da bi došla na takozvanu nultu kamatu", tvrdi Cekić.

On navodi da "na tu cenu banka dodaje rizik s kojim posluje, maržu za pokrivanje svojih troškova, što utiče na povećanje kamate na plasmane. Generalno, na visinu kamatnih stopa u Srbiji utiče nivo kamata na štednju i depozite preduzeća, obavezna rezerva i rizik. Kada se to povećava, poskupljuju i krediti".

Zoran Petrović, zamenik predsednika IO Rajfajzen banke, smatra da bi povećanje obavezne rezerve imati negativan uticaj na poslovanje banaka.

Odbor za bankarstvo Privredne komore Srbije predložio je, inače, smanjenje obavezne rezerve banaka za kredite odobrene privredi za finansiranje proizvodnje, izvoza i pripreme izvoza, a sve kako bi se povećala likvidnost i podstakao privredni rast.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: