Provalom do sudske naplate duga

Plenidbu imovine na osnovu sudskih rešenja počeće od septembra da vrše i privatni sudski izvršitelji.

Izvor: B92

Petak, 05.08.2011.

00:09

Default images

Sa sobom vodimo bravare i možemo da otvaramo stanove radi popisa i plenidbe stvari, zahvaljujući čemu smo u poslednjih pet meseci drastično povećali naplatu dugova, kaže šef sudskih izvršitelja Prvog osnovnog suda u Beogradu Veselin Čuljković.

“Za samo pet-šest izlazaka, uspeli smo da na ime neplaćenih računa komunalnim preduzećima naplatimo četiri miliona dinara”, navodi on. Računa se da se u Beogradu nalazi 75 odsto svih predmeta u celoj Srbiji, a četrdesetak izvršitelja radi na oko 1,6 miliona slučajeva. Najviše je dugova za komunalije.

Po Čuljkovićevim rečima, neretko prođe po godinu dana dok izvršitelji ne uspeju stranki da uruče rešenje. Oni su se na terenu sretali sa najrazličitijim pretnjama.

“Čak 99 odsto pretnji su blef, ali nikad ne znamo ko će stvarno nauditi sebi ili nama. Zato izvršenje odlažemo. Sledeći put pre nas ide policija da pripremi teren, a sa nama idu vatrogasci i hitna pomoć”, objašnjava šef izvršitelja.

Stvari bi trebalo da se ubrzaju od 1. septembra, kada na snagu stupa Zakon o izvršenju i obeštećenju.

Najveća novina je, kako kaže državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen, uvođenje privatnih izvršitelja, koji će u početku raditi pored sudskih, i stranka će moći sama da se opredeli koga želi. Takođe, rešenja će biti lakše uručivana, jer dužnici više neće moći da izbegavaju prijem. Izvršitelji će moći da ih kače i na vrata stana ili na oglasnu tablu suda.

Privatni izvršitelji dobijaće licence od Ministarstva pravde, imaće kancelarije, polagaće ispit. Očekuje se da će potpuno biti osposobljeni za rad u martu. Standardi su da je na 30.000 stanovnika jedan izvršitelj, tako da bi samo Beograd trebalo da ih ima bar 70. Danas ih u Srbiji ukupno ima 60.

“Zakon uvodi i krivičnu odgovornost policije ako ne asistira izvršiteljima. Cilj nam je da se postupak izvršenja svede na razumnu meru”, zaključuje Homen.

Najveće žrtve dosadašnjih sporih izvršenja, prema Homenovim rečima, bili su radnici, koji su tužili poslodavce. Dešavalo se da, dok prođe sudski spor i postupak izvršenja, firma ode u stečaj, pa radnici nemaju od koga da naplate novac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: